Lekarze z Uniwersytetu w Bolonii (Włochy) pokazują, że zdrowa dieta w połączeniu z odpowiednio dobraną suplementacją już po kilku miesiącach daje efekty w postaci zmniejszenia podniesionego ciśnienia tętniczego. To zaś przekłada się na istotną redukcję ryzyka przyszłych powikłań sercowo-naczyniowych. 

Na przykładzie tego badania widać jak na dłoni, skąd bierze się idea wykorzystania nutraceutyków, czyli wyizolowanych składników diety o działaniu profilaktycznym lub leczniczym. Wiadomo bowiem z przelicznych badań, że w dużym stopniu nadciśnienie tętnicze zależy od stylu życia: diety, aktywności fizycznej, stresu, palenia tytoniu, przebywania w toksycznym środowisku (i chodzi zarówno o zanieczyszczenia, np. smog, jak i osoby tworzące szkodliwe relacje). Tylko że łatwo mówić, trudniej zmienić – i dietę, i relacje, i tryb spędzania wolnego czasu. Zanim jednak rozpocznie się przyjmowanie leków, można wprowadzić nutraceutyki. Bo lepiej coś zrobić, niż nic nie robić – i obarczać chorego winą za trwanie w szkodliwym środowisku czy niemożność pohamowania apetytu.

W badaniu udział wzięło 36 osób ze stanem przednadciśnieniowym lub nadciśnieniem tętniczym I stopnia. To oznacza, że byli to chorzy z ciśnieniem <140/90; jeszcze niedawno notabene by ich za chorych nie uważano, ale ostatnie badania wskazały, że nawet niewielki wzrost ciśnienia powyżej 120/80 łączy się ze zwiększeniem ryzyka przyszłych powikłań krążeniowych.

Tym osobom zalecono przez miesiąc stosowanie zdrowej diety bogatej w warzywa, owoce, błonnik i ubogiej w tłuszcze zwierzęce. Potem do tak prowadzonego zdrowego żywienia u części dołożono suplement zawierający witaminy, magnez oraz donory tlenku azotu. Badanie trwało 16 tygodni. Po tym czasie stwierdzono, że ci, którzy otrzymywali aktywny suplement, uzyskali istotne zmniejszenie podwyższonego ciśnienia tętniczego, nie tylko w stosunku do czasu sprzed rozpoczęcia suplementacji, ale także w stosunku do grupy placebo (a obie grupy stosowały zdrową dietę, więc obserwacja ta sugeruje, że za korzystne działanie odpowiadał również suplement, a nie sama zmiana diety).

Co więcej, niższe ciśnienie utrzymywało się jeszcze po zakończeniu 16-tygodniowej suplementacji. Poważnych działań ubocznych: nie stwierdzono.

Idea stosowania nutraceutyków ma jeszcze jeden aspekt: w takich chorobach jak nadciśnienie nawet niewielki spadek ciśnienia uzyskany dzięki diecie i suplementacji może przełożyć się na mniejsze dawki leków koniecznych do wyrównania ciśnienia, jeśli zajdzie konieczność ich stosowania. Suplement wykorzystany w tym badaniu to nie jedyne bynajmniej nutraceutyki o potencjalnie korzystnym wpływie w nadciśnieniu tętniczym: należą do nich też choćby oliwka europejska, kwasy tłuszczowe omega-3,  czosnek, koenzym Q10, polikozanol, witamina D, cynk, resweratrol

Źródło

High Blood Press Cardiovasc Prev. 2018 Dec;25(4):401-405. Is it Possible to Significantly Modify Blood Pressure with a Combined Nutraceutical on Top of a Healthy Diet? The Results of a Pilot Clinical Trial. Cicero AFG, Colletti A, Fogacci F, Bove M, Giovannini M, Borghi C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s