Omega-3 wpływają na ciśnienie

Duże stężenie omega-3 we krwi wiąże się z niższymi – niewiele, ale jednak – wartościami ciśnienia tętniczego u zdrowych osób. Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może być więc wykorzystywana do zapobiegania nadciśnieniu – konkludują autorzy wieloośrodkowego europejskiego badania.

Wiadomo, że kwasy omega-3 mogą korzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze u osób starszych i chorych na nadciśnienie tętnicze. Nie wiadomo jednak było, co dają u zupełnie zdrowych osób, bez nadciśnienia. Autorzy – z ośrodków medycznych w Szwajcarii, Liechtensteinie, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Kanadzie – postanowili sprawdzić, czy kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ciśnienie tętnicze również u zdrowych osób.

Do badania zaproszono 2036 zdrowych dorosłych w wieku 25-41 lat. Wykluczano osoby z chorobą serca, cukrzycą i BMI > 35. Stężenie omega-3 we krwi badano metodą chromatografii gazowej, i korelowano z rezultatami 24-godzinnego monitorowania ciśnienia tętniczego.

Osoby z najwyższymi wartościami wskaźnika omega-3 miały ciśnienie tętnicze niższe o 4 / 2  mmHg. Stwierdzono odwrotną, liniową zależność między omega-3 a ciśnieniem tętniczym (tzn. im więcej tych pierwszych, tym mniejsze to drugie).

Komentarz

Kolejna ciekawe badanie, ukazujące jak ważne są kwasy omega-3 dla naszego zdrowia. Organizm ludzki najwyraźniej wymaga ryb oceanicznych, a pamiętajmy, że „życie wyszło na ląd z wody”. Być może (i najprawdopodobniej tak jest) mamy pewne mechanizmy regulacyjne stare jak miliony lat ewolucji. W Polsce nie mamy tradycji żywienia się rybami, ani też nie mamy bogatego źródła świeżych morskich ryb. A kwasy omega-3 w dużej ilości (i bez dodatku np. omega-6, które w nadmiarze wcale korzystne dla zdrowia być nie muszą) mamy tylko w rybach (i zwłaszcza w tranie).

Źródło

J Hypertens. 2018 Mar 22. Whole blood omega-3 fatty acid concentrations are inversely associated with blood pressure in young, healthy adults. Filipovic MG, Aeschbacher S, Reiner MF, Stivala S, Gobbato S, Bonetti N, Risch M, Risch L, Camici GG, Luescher TF, von Schacky C, Conen D, Beer JH.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s