Skórki owoców cytrusowych – zamiast je utylizować jako odpady – powinno się wykorzystywać w ramach zapobiegania nowotworom – piszą fitofarmakolodzy z Instytutu Badań i Tropikalnego Ogrodu Botanicznego im. Jawaharlala Nehru w Kerali (Indie).

W skórkach owoców cytrusowych znajdują się istotne ilości błonnika, flawonoidów, olejków eterycznych czy D-limonen, które są aktywne farmakologicznie i nie powinny być tracone w trakcie przetwórstwa spożywczego.

Naukowcy z Indii przebadali ekstrakty i olejki eteryczne uzyskiwane ze skórek kilku gatunków cytrusów (Citrus medica, C. sinensis, C. maxima, C. limon, C. reticulata), poszukując w nich aktywności antynowotworowej. Wodny wyciąg z C. reticulata istotnie wpływał na zachowanie się komórek chłoniaka Daltona (mysi model nowotworowy), zatrzymując ich niekontrolowane podziały, nie wykazując przy tym działań ubocznych.

Zachęcamy do wykorzystywania skórek owoców cytrusowych jako dodatku do żywności zapobiegającego nowotworom – piszą autorzy w podsumowaniu.

Źródło

Phytomedicine. 2018 Nov 15;50:231-237. Citrus peels prevent cancer. Nair S A, Sr RK, Nair AS, Baby S.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s