Specjaliści z uniwersytetów w Pawii i Mediolanie dokonali przeglądu prac naukowych poświęconych związkom diety z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS). W oparciu o jego wyniki sformułowali zalecenia żywienia i suplementacji.

Zalecają:

  • schudnięcie – bo tkanka tłuszczowa bierze udział w podtrzymywaniu (a może i inicjacji) przewlekłego stanu zapalnego; w doborze diety odchudzającej powinien uczestniczyć dietetyk, który zobiektywizuje podstawowe tempo przemian metabolicznych u pacjenta (u wielu chorych metabolizm jest zwolniony!), trzeba też uwzględnić regularną aktywność fizyczną, która jest skutecznym środkiem pozwalającym uzyskać poprawę przebiegu choroby;
  • 3 codzienne porcje owoców, najlepiej jagodowych lub cytrusowych;
  • 2 codzienne porcje warzyw, ale z bardzo dokładnym zwróceniem uwagi na pomidory – u części chorych zaostrzały stan (nie u wszystkich, więc każdy powinien sam sprawdzić, czy są dlań bezpieczne);
  • eliminację cukrów prostych i słodzonych napojów;
  • 3 codzienne porcje pełnych ziaren, ale niezawierających glutenu!;
  • 2-3 codzienne porcje oliwy extra virgin;
  • ok. 10 g siemienia lnianego lub nasion chia – codziennie;
  • codziennie 30 g orzechów;
  • regularne używanie przypraw: imbiru, ostrej papryki, kurkumy, cynamonu;
  • ograniczenie spożycia alkoholu do 14 j. tygodniowo (1 jednostka to lampka wina lub małe piwo);
  • 3 porcje nabiału dziennie;
  • w tygodniu 3 porcje tłustych ryb, 3 porcje chudego białego mięsa i 1 czerwonego;
  • w tygodniu 3 porcje warzyw strączkowych;
  • w tygodniu 2 jajka, ale nie sadzone i nie smażone!
  • suplementację kwasów omega-3 (nie podają zalecanych dawek, ale przywołują metaanalizę, która wskazuje na dawki co najmniej 2,7 g dziennie przez co najmniej 3 miesiące);
  • suplementację witaminy D – pod kontrolą stężenia we krwi;
  • suplementację cynku (8 mg), selenu (50 µg), żelaza, witaminy E (40 mg);
  • suplementację kwercetyny (500 mg dziennie);
  • suplementację resweratrolu (1 g dziennie);
  • ograniczenie spożycia soli kuchennej (w praktyce: nie dosalać potraw, nie jeść przetworzonej żywności);
  • rozważenie głodówek lub diet imitujących głodówkę – przynoszą ulgę, co prawda przejściową, ale jednak widoczną w badaniach.

Trzeba też pamiętać, że wszelkie zmiany leczenia należy uzgadniać z lekarzem, a opracowaniem indywidualnie dobranej diety powinien się zajmować wykwalifikowany dietetyk.

Na podstawie

Clin Nutr. 2020 Sep 2;S0261-5614(20)30436-2. Ideal food pyramid for patients with rheumatoid arthritis: A narrative review. Mariangela Rondanelli  et al.