Fitosterole blokują wchłanianie cholesterolu i w ten sposób przyczyniają się do redukcji jego stężenia we krwi. Pytanie jednak, czy to, co sprawdzono w badaniach naukowych z dużymi dawkami fitosteroli, będzie wyglądało podobnie w prawdziwym życiu, gdzie fitosterole będą stosowane w mniejszych dawkach, ale za to przez długi czas.

Aby odpowiedzieć na tak zadane pytanie, w Chinach sprawdzono zdrowie ponad 1000 osób (mniej więcej po połowie mężczyzn i kobiet) w wieku 18-60 lat, i skorelowano wyniki z ilością spożywanych fitosteroli. Po porównaniu osób charakteryzujących się skrajnymi wartościami (tzn. z najmniejszą i największą ilością fitosteroli w diecie) okazało się, że duże regularne spożycie fitosteroli znajduje odbicie w ważnych parametrach zdrowotnych:

  • niższe ryzyko otyłości i nadwagi (o przeszło połowę u mężczyzn i przeszło 70 proc. u kobiet);
  • mniejsze ciśnienie tętnicze krwi, zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe;
  • niższe wartości cholesterolu i jego frakcji.

Fitosterole to roślinne analogi cholesterolu, w odróżnieniu jednak od zwierzęcego cholesterolu nie wchłaniają się, natomiast blokują wchłanianie cholesterolu zwierzęcego. Od dawna podkreśla się, że – zwłaszcza u osób z miażdżycą – powinny być codziennym składnikiem zdrowej diety.

Źródło

Lipids Health Dis. 2018 Mar 16;17(1):54. Associations of dietary phytosterols with blood lipid profiles and prevalence of obesity in Chinese adults, a cross-sectional study. Li YC, Li CL, Li R, Chen Y, Zhang M, Guo PP, Shi D, Ji XN, Feng RN, Sun CH.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.