Fitosterole blokują wchłanianie cholesterolu i w ten sposób przyczyniają się do redukcji jego stężenia we krwi. Pytanie jednak, czy to, co sprawdzono w badaniach naukowych z dużymi dawkami fitosteroli, będzie wyglądało podobnie w prawdziwym życiu, gdzie fitosterole będą stosowane w mniejszych dawkach, ale za to przez długi czas.

Aby odpowiedzieć na tak zadane pytanie, w Chinach sprawdzono zdrowie ponad 1000 osób (mniej więcej po połowie mężczyzn i kobiet) w wieku 18-60 lat, i skorelowano wyniki z ilością spożywanych fitosteroli. Po porównaniu osób charakteryzujących się skrajnymi wartościami (tzn. z najmniejszą i największą ilością fitosteroli w diecie) okazało się, że duże regularne spożycie fitosteroli znajduje odbicie w ważnych parametrach zdrowotnych:

  • niższe ryzyko otyłości i nadwagi (o przeszło połowę u mężczyzn i przeszło 70 proc. u kobiet);
  • mniejsze ciśnienie tętnicze krwi, zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe;
  • niższe wartości cholesterolu i jego frakcji.

Fitosterole to roślinne analogi cholesterolu, w odróżnieniu jednak od zwierzęcego cholesterolu nie wchłaniają się, natomiast blokują wchłanianie cholesterolu zwierzęcego. Od dawna podkreśla się, że – zwłaszcza u osób z miażdżycą – powinny być codziennym składnikiem zdrowej diety.

Źródło

Lipids Health Dis. 2018 Mar 16;17(1):54. Associations of dietary phytosterols with blood lipid profiles and prevalence of obesity in Chinese adults, a cross-sectional study. Li YC, Li CL, Li R, Chen Y, Zhang M, Guo PP, Shi D, Ji XN, Feng RN, Sun CH.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s