Międzynarodowy zespół naukowców (z krajów zarówno zachodnich, jak i dość egzotycznych: Nigerii, Arabii Saudyjskiej, Malawi, Indii) dokonał analizy prac naukowych poświęconych bioaktywnym substancjom skutecznym w cukrzycy typu 2. Większość z nich należy do grupy polifenoli, co nie dziwi, biorąc pod uwagę ostatnie teorie łączące rozwój cukrzycy typu 2 z reakcją immunologiczną i dyskretnym stanem zapalnym. 

Zdaniem autorów dieta bogata w owe substancje (i produkty będące ich źródłami) może ograniczyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i wspomagać leczenie – pod warunkiem że wymienione związki będą w niej stale obecne. Oczywiście otwiera to pole do wykorzystania olbrzymiej gamy nutraceutyków, ale przyjrzyjmy się, jakież to substancje autorzy uznali za najbardziej obiecujące. Są to:

  •  kwercetyna
  •  kemferol
  •  kwas rozmarynowy
  •  rutyna
  •  katechina
  •  luteolina
  •  kwas elagowy
  •  cyjanidyna. 

Do ich źródeł należą zaś m.in:

  •  aloes
  •  winogrona
  •  oliwa
  •  rozmaryn
  •  owoce cytrusowe
  •  cebula
  •  owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki…)
  •  miód
  •  wiśnie i czereśnie
  •  szpinak
  •  jabłka
  •  zielona herbata
  •  ogórki
  •  pomidory
  •  dziurawiec
  •  miłorząb japoński
  •  fasolka szparagowa i zielony groszek
  •  brokuły
  •  moringa
  •  czerwona kapusta
  •  bazylia, melisa, mięta, oregano
  •  orzechy. 

Nie da się ukryć, że mało prawdopodobne jest, by nabawić otyłości i cukrzycy typu 2, jedząc wyłącznie brokuły, ogórki, pomidory i czerwoną kapustę. Patrząc na tę listę trudno nie przyznać racji tym, którzy uważają, że przyczyną cukrzycy jest spożycie przetworzonej żywności, cukrów prostych i ogólnie rzecz ujmując – jedzenie zbyt kiepskie, zbyt dużo i zbyt często. Ważne, aby pamiętać, że trudno usprawnić metabolizm, dokładając nutraceutyk do już nadmiernej ilości (i obfitości) posiłków. Lepszą receptą jest ograniczenie jedzenia (najlepiej pod kontrolą doświadczonego dietetyka) oraz przede wszystkim *zamiana* przetworzonych produktów na te naturalne i nieprzetworzone, a nie dokładanie magicznej pigułki – nutraceutyki w kapsułkach mogą w pewnym (niewielkim) stopniu wspomagać poczynione zmiany stylu życia, ale w żadnym razie ich nie zastąpią!

Na podstawie

Egbuna C, Awuchi CG, Kushwaha G, Rudrapal M, Patrick-Iwuanyanwu KC, Singh O, Odoh UE, Khan J, Jeevanandam J, Kumarasamy S, Narayanan M, Chukwube VO, Palai S, Găman MA, Uche CZ, Ogaji DS, Ezeofor NJ, Mtewa AG, Patrick-Iwuanyanwu CC, Kesh SS, Shivamallu C, Saravanan K, Tijjani H, Akram M, Ifemeje JC, Olisah MC, Chikwendu CJ. Bioactive Compounds Effective Against Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review. Curr Top Med Chem. 2021 May 9. doi: 10.2174/1568026621666210509161059. Epub ahead of print. PMID: 33966619.