W okresowo pojawiających się łagodnych zaparciach skutecznym remedium może być probiotyk. Naukowcy z Korei Południowej wykazali, że Bacillus coagulans SNZ1969 wpływa na perystaltykę jelit i przyspiesza pasaż przez przewód pokarmowy. 

Ten gatunek bakterii jest o tyle specyficzny, że wytwarza przetrwalniki (spory), przez co cieszy się zainteresowaniem producentów probiotyków – przetrwalniki są odporne na niekorzystne warunki środowiskowe, przez co szczepy Bacillus coagulans można długotrwale przechowywać w temperaturze pokojowej. To przewaga nad choćby wysoce wrażliwymi bifidobakteriami, które wymagają niskich temperatur. Za wykorzystywaniem Bacillus coagulans przemawiają też badania kliniczne, w których szczególnie często szczepy tej bakterii okazywały się pomocne w chorobach przewodu pokarmowego. 

W omawianym badaniu koreańskim uczestniczyło 80 osób, którym przez 8 tygodni podawano wspomniany probiotyk albo placebo. Po tym czasie oceniano parametry dynamiczne pracy jelit oraz zmiany składu flory jelitowej (te ostatnie oceniano za pomocą badań genetycznych). Wśród osób otrzymujących bakterie stwierdzono (w porównaniu z placebo):

  • istotnie krótszy czas pasażu mas kałowych w jelicie grubym;
  • większą średnią liczbę spontanicznych wypróżnień w tygodniu 2. i 9.;
  • mniejsze objawy dyskomfortu jelitowego w tygodniach 3. i 6.;
  • wzrost populacji pałeczek kwasu mlekowego (Lactobacillale – B. coagulans tworzy bowiem środowisko sprzyjające rozwojowi także innych dobroczynnych bakterii) oraz ograniczenie beztlenowców rzędu Synergistales. 

Te zjawiska wspierają zdaniem autorów ideę używania testowanego probiotyku w przypadkach łagodnych, nawracających zaparć u osób, których dieta jest uboga w owoce i warzywa. 

Na podstawie

Kang S, Park MY, Brooks I, Lee J, Kim SH, Kim JY, Oh B, Kim JW, Kwon O. Spore-forming Bacillus coagulans SNZ 1969 improved intestinal motility and constipation perception mediated by microbial alterations in healthy adults with mild intermittent constipation: A randomized controlled trial. Food Res Int. 2021 Aug;146:110428. doi: 10.1016/j.foodres.2021.110428. Epub 2021 May 19. PMID: 34119240.