Indyjscy naukowcy proponują, by w czasie pandemii COVID-19 nie zapominać o „domowych” sposobach wspierania odporności. Wiele z nich ma udowodnione działanie biologiczne w chorobach układu oddechowego.
Oczywiście nie ma gwarancji, że ludowe sposoby zadziałają w zakażeniu koronawirusem – badań klinicznych wciąż brak, a medycyna ludowa z pandemią SARS-CoV-2 nigdy się nie mierzyła. Jednak biorąc pod uwagę niewielką cenę tradycyjnych remediów, udowodnione naukowo działanie, brak poza tym skutecznych leków zabezpieczających przed zakażeniem – warto rozważyć wsparcie naszego zdrowia naturalnymi środkami, zwłaszcza jeśli wywodzą się z wielotysiącletnich tradycji medycznych.
Autorzy uwzględniają oczywiste metody profilaktyki, jak dystansowanie społeczne, maseczki i częste mycia rąk oraz unikanie dotykania twarzy. Jeśli zaś chodzi o środki naturalne, skupiają się głównie na:
- produktach bogatych w antyoksydanty, które mogą w teorii zabezpieczać przed konsekwencjami masowych uszkodzeń komórkowych (np. włóknieniem płuc – z zastrzeżeniem, że mamy dostępne głównie prace naukowe prowadzone na zwierzętach, nieliczne przeprowadzono z udziałem ludzi);
- produktach bogatych w substancje o działaniu antywirusowym;
- produktach wspierających optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego.
Zaliczają do nich:
- imbir – w badaniach klinicznych z suplementacją ekstraktu z imbiru wykazano m.in. krótszy czas przebywania „pod respiratorem”, mniejsze ryzyko zapaleń płuc i mniejsze nasilenie reakcji zapalnych w zakażeniach płucnych;
- kurkuminę;
- czosnek – w badaniu klinicznym w dawce 2 g co 2-3 dni zwiększał wydzielanie interferonu, naturalnej substancji o silnym działaniu antywirusowym;
- cebulę;
- selen – w badaniu klinicznym łagodził objawy zakażeń oddechowych, ponadto osoby z niedoborem selenu częściej wymagały pobytu na oddziale intensywnej terapii;
- cynamon – działa bezpośrednio antywirusowo, ponadto blokuje enzymy, które służą koronawirusowi do wnikania w głąb komórek nabłonka oddechowego;
- witaminę C – w badaniach klinicznych obserwowano, że suplementacja witaminy C wiąże się ze zmniejszeniem śmiertelności w przebiegu zapaleń płuc, mniejszą liczbą powikłań i skróceniem czasu respiratoroterapii;
- miodlę indyjską (wykorzystywaną m.in. do okadzania pomieszczeń, co oczyszcza powietrze i zmniejsza ilość wirusów);
- bazylię – u ludzi obserwowano wzrost produkcji interferonu po suplementacji ekstraktu z bazylii;
- pieprz;
- grzyby lecznicze – w tym reishi (lakownica), shiitake i kordycepsy – z uwagi na ich działanie immunostymulujące (dzięki zawartości beta-glukanów) oraz blokowanie enzymów wirusowych;
- liście papai – działające antywirusowo.
Wszystkie te sposoby mają potencjał antywirusowy, i choć nie przeprowadzono z nimi badań klinicznych w COVID-19, są bezpieczne, niedrogie i łatwe do stosowania – konkludują autorzy, i – jak uważają – mogą być wykorzystywane równolegle ze standardowym postępowaniem.
Na podstawie
Phytother Res. 2020 Aug 17;10.1002/ptr.6794. Natural products as home-based prophylactic and symptom management agents in the setting of COVID-19. Sai Manohar Thota et al.