Indyjscy naukowcy proponują, by w czasie pandemii COVID-19 nie zapominać o „domowych” sposobach wspierania odporności. Wiele z nich ma udowodnione działanie biologiczne w chorobach układu oddechowego. 

Oczywiście nie ma gwarancji, że ludowe sposoby zadziałają w zakażeniu koronawirusem – badań klinicznych wciąż brak, a medycyna ludowa z pandemią SARS-CoV-2 nigdy się nie mierzyła. Jednak biorąc pod uwagę niewielką cenę tradycyjnych remediów, udowodnione naukowo działanie, brak poza tym skutecznych leków zabezpieczających przed zakażeniem – warto rozważyć wsparcie naszego zdrowia naturalnymi środkami, zwłaszcza jeśli wywodzą się z wielotysiącletnich tradycji medycznych. 

Autorzy uwzględniają oczywiste metody profilaktyki, jak dystansowanie społeczne, maseczki i częste mycia rąk oraz unikanie dotykania twarzy. Jeśli zaś chodzi o środki naturalne, skupiają się głównie na:

  • produktach bogatych w antyoksydanty, które mogą w teorii zabezpieczać przed konsekwencjami masowych uszkodzeń komórkowych (np. włóknieniem płuc – z zastrzeżeniem, że mamy dostępne głównie prace naukowe prowadzone na zwierzętach, nieliczne przeprowadzono z udziałem ludzi);
  • produktach bogatych w substancje o działaniu antywirusowym; 
  • produktach wspierających optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego. 

Zaliczają do nich:

  • imbir – w badaniach klinicznych z suplementacją ekstraktu z imbiru wykazano m.in. krótszy czas przebywania „pod respiratorem”, mniejsze ryzyko zapaleń płuc i mniejsze nasilenie reakcji zapalnych w zakażeniach płucnych;
  • kurkuminę;
  • czosnek – w badaniu klinicznym w dawce 2 g co 2-3 dni zwiększał wydzielanie interferonu, naturalnej substancji o silnym działaniu antywirusowym;
  • cebulę;
  • selen – w badaniu klinicznym łagodził objawy zakażeń oddechowych, ponadto osoby z niedoborem selenu częściej wymagały pobytu na oddziale intensywnej terapii;
  • cynamon – działa bezpośrednio antywirusowo, ponadto blokuje enzymy, które służą koronawirusowi do wnikania w głąb komórek nabłonka oddechowego;
  • witaminę C – w badaniach klinicznych obserwowano, że suplementacja witaminy C wiąże się ze zmniejszeniem śmiertelności w przebiegu zapaleń płuc, mniejszą liczbą powikłań i skróceniem czasu respiratoroterapii;
  • miodlę indyjską (wykorzystywaną m.in. do okadzania pomieszczeń, co oczyszcza powietrze i zmniejsza ilość wirusów);
  • bazylię – u ludzi obserwowano wzrost produkcji interferonu po suplementacji ekstraktu z bazylii;
  • pieprz;
  • grzyby lecznicze – w tym reishi (lakownica), shiitake i kordycepsy – z uwagi na ich działanie immunostymulujące (dzięki zawartości beta-glukanów) oraz blokowanie enzymów wirusowych;
  • liście papai – działające antywirusowo.

Wszystkie te sposoby mają potencjał antywirusowy, i choć nie przeprowadzono z nimi badań klinicznych w COVID-19, są bezpieczne, niedrogie i łatwe do stosowania – konkludują autorzy, i – jak uważają – mogą być wykorzystywane równolegle ze standardowym postępowaniem. 

Na podstawie

Phytother Res. 2020 Aug 17;10.1002/ptr.6794.  Natural products as home-based prophylactic and symptom management agents in the setting of COVID-19. Sai Manohar Thota et al.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s