Wcale nie jest rzadkim zjawiskiem, że czterdziesto-, pięćdziesięciolatkowie odbierają wyniki badań i widzą podniesione AST, ALT i GGTP. Gdy poszperają w internecie lub udadzą się do lekarza, dowiedzą się, że to enzymy wątrobowe. I zaczynają się bać i pytać: co z tym zrobić?

Po pierwsze, nie panikować, bo nie ma to sensu. Trzeba ustalić przyczynę podniesienia enzymów wątrobowych, bo od tego zależy postępowanie. Może to być utajone zakażenie wirusem zapalenia wątroby, wtedy warto by się udać do specjalisty gastroenterologa lub lekarza chorób zakaźnych. Czasami takie skutki daje kamica żółciowa, wtedy pomóc może chirurg. Jeśli spowodowane to jest nieumiarkowanym spożyciem alkoholu, wiadomo, że trzeba to spożycie ograniczyć, najlepiej do zera. Przyczyn takiego stanu jest jeszcze wiele, jednak najczęstszą jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby – i tu przydatna może być poważna zmiana stylu życia. Naukowcy poszukują też możliwości pomocy takim chorym za pomocą nutraceutyków: pisaliśmy w tym kontekście o badaniach z użyciem magnezu, witamin, mangostanu, czy właśnie o działaniu przeciwwirusowym cynku, które można wykorzystać w zapaleniu wirusowym wątroby.

Niedawna praca naukowców z Iranu pokazuje, że suplementacja cynku może pomagać także w mniej „poważnym” uszkodzeniu wątroby, jakim jest jej niealkoholowe stłuszczenie. Do badania klinicznego zaproszono 56 pacjentów z potwierdzeniem ultrasonograficznym tej choroby. Grupę tę podzielono na część, w której zastosowano dietę z ograniczeniem kalorii oraz suplementację cynku (30 mg dziennie), oraz część kontrolną, w której stosowano tę samą dietę wraz z placebo. Obserwacja trwała 12 tygodni, a skuteczność suplementacji potwierdzono za pomocą sprawdzenia stężenia cynku we krwi.

Okazało się, że w grupie suplementującej cynk doszło do istotnej redukcji wspomnianych enzymów wątrobowych, czemu towarzyszyło wyraźniejsze zmniejszenie obwodu w pasie. I mimo że nie stwierdzono różnic w zakresie innych parametrów opisujących nasilenie zmian stłuszczeniowych w wątrobie, samo zmniejszenie aktywności enzymów świadczących o uszkodzeniu wątroby jest na tyle atrakcyjne, że z pewnością niejednego skłoni do poprawy zaopatrzenia organizmu w cynk.

Dobrze, żeby towarzyszyła temu poważna zmiana przyzwyczajeń dietetycznych. Sam cynk nie zastąpi zdrowej, niskokalorycznej, bogatej w nieprzetworzone składniki, przede wszystkim warzywa, diety.

Na podstawie

Biol Trace Elem Res 2020 Feb 4. The Effect of Zinc Supplementation on Steatosis Severity and Liver Function Enzymes in Overweight/Obese Patients With Mild to Moderate Non-alcoholic Fatty Liver Following Calorie-Restricted Diet: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. Mojdeh Fathi, Pezhman Alavinejad, Zahra Haidari, Reza Amani

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s