Gamma-mangostyna, jeden z ksantonów mangostanu ma działanie przeciwdziałające włóknieniu wątroby – wykazali naukowcy z uniwersytetów w Macau i Szanghaju.
Tropikalny mangostan (Garcinia mangostana) nie ma zbyt wiele wspólnego z mango i próżno go szukać na sklepowych półkach w naszym kraju. A szkoda. Mangostan jest nazywany „superowocem” i „królową owoców” z uwagi na działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne uzyskiwanych z niego związków (głównie ksantonów).
W przeprowadzonym na Dalekim Wschodzie badaniu wykazano, że gamma-mangostyna zmniejsza odkładanie się kolagenu i alfa-aktyny, co wiąże się z hamowaniem włóknienia. A to właśnie na włóknieniu wątroby polega jedna z najcięższych chorób tego narządu – marskość wątroby. Zastępowanie komórek wątroby przez tkankę łączną po latach doprowadza do wyczerpania rezerw i ustania fizjologicznych funkcji wątroby. A to często prowadzi do śmierci.
Działanie przeciwzwłóknieniowe gamma-mangostyny wykazano póki co w eksperymentach z ludzkimi komórkami gwiaździstymi oraz u zwierząt, u których włóknienie wątroby wywołuje się toksycznym tetrachlorkiem węgla. Naukowcom udało się ustalić mechanizm korzystnego wpływu gamma-mangostyny, jest to m.in. aktywacja układu sirtuin (enzymy aktywowane pod wpływem głodzenia i wydłużające życie) oraz likwidacja stresu oksydacyjnego. Działanie gamma-mangostyny było zależne od dawki i od czasu, co kwalifikuje ten ksanton do dalszych badań nad opracowywaniem skutecznych leków do stosowania w marskości wątroby.
Źródło
Toxicol Appl Pharmacol. 2019 Jan 15;363:142-153. γ-Mangostin alleviates liver fibrosis through Sirtuin 3-superoxide-high mobility group box 1 signaling axis. Wang A, Zhou F, Li D, Lu JJ, Wang Y, Lin L.