Dwójka pediatrów z ośrodków w Nowej Zelandii i Izraelu na łamach ultrapoczytnego pisma gastroenterologicznego proponuje, by w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelit rozważyć dołączanie nutraceutyków. 

Żywność ma kluczowe znaczenie dla kształtu flory jelitowej, a wraz z nim dla przepuszczalności nabłonka jelitowego, odporności miejscowej i ogólnej, i oczywiście procesów zapalnych w ścianie jelit. Mimo że wciąż nie znamy przyczyny ani jednej, ani drugiej choroby, to coraz częściej w prasie naukowej pojawiają się propozycje zwracania jeszcze większej uwagi na skład pożywienia jako metodę terapeutyczną. Pisaliśmy już, że gastroenterolodzy z Japonii w łagodnych postaciach chorób zapalnych jelit dietę wprowadzają jako podstawę leczenia, a leki są wykorzystywane dopiero w dalszej linii.

Autorzy wspomnianego na początku artykułu wskazują, że skład diety może być jedną z przyczyn zmian zapalnych w jelitach i że pewne jej składniki mają wyraźny potencjał łagodzenia tych reakcji. Działanie przeciwzapalne, które jak najbardziej można wykorzystywać w uzupełnianiu standardowego leczenia, wykazują ich zdaniem przede wszystkim cztery nutraceutyki:

  • witamina D;
  • kwas masłowy;
  • resweratrol;
  • kurkumina.

I choć wciąż jest więcej pytań niż odpowiedzi, śmiało można stwierdzić, że dosłownie na naszych oczach zmienia się medycyna. Trend leczenia farmaceutycznego z naturalnym zaczynają się przenikać w coraz większej liczbie specjalności.

Na podstawie

Curr Opin Gastroenterol. 2019 Aug 28. Nutritional regulators of intestinal inflammation. Shaoul R, Day AS.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s