„W chorobach zapalnych jelit najpowszechniej występującym u chorych czynnikiem środowiskowym jest dysbioza związana z zachodnią dietą (…) Im więcej pacjentów leczymy w oparciu o tę koncepcję, tym bardziej jesteśmy przekonani do terapii opartej na diecie” – piszą na łamach „The Permanente Journal” gastroenterolodzy ze szpitala w Akita w Japonii. 

Choroby zapalne jelit to wspólna nazwa choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Obie choroby mają wiele cech wspólnych, w tym najważniejszą – to, że bezpośrednią ich przyczyną jest autoagresja, czyli atak układu odpornościowego na ścianę przewodu pokarmowego.

Przyczyna chorób zapalnych jelit jest nieznana, leczenie trudne, a same objawy wyjątkowo ciężkie i trudne do kontroli. Część świadomych chorych po pewnym czasie intuicyjnie dostosowuje sobie dietę tak, aby unikać zaostrzeń choroby, ale jest też druga część, która miota się między dietą śródziemnomorską a innymi dietami, próbując znaleźć złoty środek. Według autorów dieta powinna być ważnym elementem terapii, ponieważ wpływa na skład naszej flory jelitowej, a ta ma ogromny, niedoceniany wpływ na przebieg nie tylko chorób zapalnych jelit, ale i innych schorzeń przewlekłych.

Zdaniem autorów nie można wykluczyć „teorii higienicznej” (którą niegdyś próbowano tłumaczyć narastanie częstości alergii) jako przyczyny chorób zapalnych jelit. Mówi ona, że nadmierna czystość (brak kontaktu z mikroorganizmami, także w żywności) zaburza funkcjonowanie układu odpornościowego, którego największe skupisko znajduje się – nomen omen – właśnie wokół układu pokarmowego.

Coś w tym jest, że im biedniejsze społeczeństwo, tym rzadsze choroby zapalne jelit. Ale również – bogatszy skład flory jelitowej, a o jej stopniowym ubożeniu w krajach zachodnich regularnie alarmują mikrobiolodzy. Żywność przetworzona, bogata w białka zwierzęce i o zwiększonym potencjale zapalnym jest czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby zapalnej jelit, a jest to dieta dominująca w krajach uprzemysłowionych. Na bazie tej wiedzy autorzy zmienili podejście do leczenia – i na pierwszym etapie próbują zmienić dietę na opartą na produktach roślinnych. Wyniki takiego leczenia są wg autorów lepsze niż standardowej terapii opartej na lekach (co prawda autorzy opisują też stosowanie leków równolegle z dietą, aby uzyskać remisję choroby).

Jaka zatem ta nowatorska dieta wygląda? Z przeglądu piśmiennictwa wynika, że autorzy stosują dietę lakto-owo-wegetariańską (30 kcal na kg m.c.) z dodatkiem ryby raz w tygodniu i mięso raz na dwa tygodnie (czyli w zasadzie dietę „półwegetariańską”, i tak też ją nazywają) [2, 3]. Jej ogólny skład wygląda następująco:

  • codziennie: 
    • jajka, jogurt
    • ryż (początkowo biały, później także brązowy)
    • zupa miso (na bazie fermentowanej soi) 
    • warzywa: warzywa strączkowe, gotowane ziemniaki, gotowana cebula, kukurydza, pomidory
    • kiełki soi
    • zielona herbata
    • owoce (np. cytrusy, banany)
    • pikle warzywne
  • kilka razy w tygodniu
    • mleko
    • tofu
    • wodorosty.

Na podstawie

  1. Perm J. 2019;23. pii: 18-107. Westernized Diet is the Most Ubiquitous Environmental Factor in Inflammatory Bowel Disease. Chiba M, Nakane K, Komatsu M.
  2. Perm J. 2018; 22: 17-167. Relapse Prevention in Ulcerative Colitis by Plant-Based Diet Through Educational Hospitalization: A Single-Group Trial. Mitsuro Chiba et al.
  3. World J Gastroenterol. 2010 May 28; 16(20): 2484–2495. Lifestyle-related disease in Crohn’s disease: Relapse prevention by a semi-vegetarian diet. Mitsuro Chiba et al. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s