Orzechy są znanym środkiem wykorzystywanym w medycynie ludowej, także naszego obszaru (wystarczy wspomnieć orzechówkę, do dziś stojącą w niejednym kredensie na wypadek rozstroju pokarmowego). Łupiny orzechów zawierają wiele aktywnych biologicznie substancji, które mają potencjał wykorzystania leczniczego, jednak jak dotąd nie przeprowadzono badań klinicznych weryfikujących ich bezpieczeństwo i skuteczność. 

Do najbardziej znanych gatunków orzechów wykorzystywanych w medycynie ludowej należą orzech mandżurski (Azja północno-wschodnia), czarny orzech (Ameryka Północna) i orzech królewski (Persja). Te i inne orzechy mają liczne właściwości prozdrowotne związane z bogactwem mikroelementów, my jednak zajmijmy się ich łupinami, które już w tradycyjnej medycynie chińskiej miały uznane działanie antynowotworowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne i były stosowane w leczeniu chorób skóry (w tym celu wykorzystywano je także w Europie).

Skład chemiczny łupin orzechów jest przebogaty (taniny, chinony, glikozydy, tetralony, kwasy organiczne, flawonoidy, heptanoidy, alkany, steroidy, triterpenoidy, seskwiterpeny, neolignany…), co sprawia, że produkt te posiada różnorodne właściwości:

  • juglon, barwnik chinonowy odpowiadający za właściwości barwiące orzecha (dzięki niemu koloru nabiera orzechówka!) ma silne działanie biologiczne, co zauważono już w czasach starożytnych – to on powoduje, że w promieniu kilku metrów pod orzechem „nic nie urośnie”, utrudnia bowiem wzrost innych roślin lub nawet powoduje ich obumieranie. W starożytnej Grecji gałązki orzecha wrzucano do wody, aby „otumanić ryby” i łatwiej je dzięki temu wyławiać. Związek ten jest cytotoksyczny, blokuje aktywność licznych enzymów i hamuje oddychanie mitochondrialne – a to powoduje, że ma działanie insektobójcze, antybakteryjne i antypasożytnicze;
  • działanie cytotoksyczne ma jeszcze co najmniej kilkanaście związków obecnych w łupinach orzecha, zwłaszcza apigenina, która w dawkach uśmiercających nowotwory okazała się nie wpływać na zdrowe komórki (mononukleary krwi obwodowej) – czyni to ją interesującym potencjalnym chemioterapeutykiem, o ile oczywiście któryś z koncernów farmaceutycznych zainwestuje w badania kliniczne nad tą substancją;
  • łupiny orzechów absorbują metale ciężkie, z czym wiąże się nadzieje na naturalną detoksyfikację wody – działanie takie wykazano dla chromu oraz kadmu;
  • jest naturalnym, silnym antyoksydantem;
  • ma działanie antybakteryjne, wzmacniane po połączeniu z jonami srebra, oraz przeciwgrzybicze – wraz z właściwościami barwiącymi czyni to łupiny orzecha ciekawą opcją do barwienia włosów u osób z niektórymi chorobami skóry głowy; kolejnym możliwym wykorzystaniem jest naturalna konserwacja żywności;
  • w laboratorium wykazuje działanie hamujące agregację płytek krwi, nie wiadomo jednak, na ile związki wywołujące ten efekt są wchłanialne (brak badań klinicznych – osoby próbujące stosować łupiny orzecha doustnie powinny się skonsultować z lekarzem pod kątem ewentualnego ryzyka interakcji z lekami i krwawień).

Uwaga. Gatunek północnoamerykańskiego orzecha o nazwie „czarny orzech” ma tak silne działanie biologiczne, że trzeba trzymać produkty zeń uzyskane z daleka od zwierząt domowych, dla psów może być neurotoksyczny!

Na podstawie

Int J Mol Sci. 2019 Aug 12;20(16). A Comprehensive Review on the Chemical Constituents and Functional Uses of Walnut (Juglans spp.) Husk. Jahanban-Esfahlan A, Ostadrahimi A, Tabibiazar M, Amarowicz R.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s