Specjaliści tradycyjnej medycyny chińskiej, perskiej i żywienia z uniwersytetów medycznych w Iranie dokonali ciekawego przeglądu badań klinicznych oceniających przydatność różnych naturalnych produktów w odchudzaniu, ale pod specyficznym kątem: hamowania apetytu. 

Ludzie otyli najczęściej są otyli, bo jedzą zbyt dużo i jedzą niewłaściwe produkty. Smakuje im nie zdrowa żywność, tylko niezdrowa – ot, pierwsza przyczyna. Tę trzeba wyeliminować samemu, przez racjonalny wybór posiłków. Drugą, czyli nadmierny apetyt można przyhamowywać na różne sposoby, a jednym z nich są naturalne substancje. Warto zauważyć, że większość sztucznych substancji o podobnym działaniu, do których zaliczają się leki – supresanty apetytu – została wycofana z rynku z powodu zagrażających życiu działań ubocznych.

Autorzy przeanalizowali 22 badania kliniczne z udziałem łącznie blisko 1000 osób i zauważyli, że:

  • w jednym badaniu wykazano długotrwały efekt suplementacji z użyciem ekstraktu kwiatów mundatika (Sphaeranthus indicus – egzotyczne zioło o bogatych zastosowaniach w ajurwedzie) oraz mangostanu (Garcinia mangostana – tropikalny superowoc, wyjątkowo bogaty w antyoksydanty);
  • w sześciu badaniach wykazano, że w krótszej perspektywie (przed posiłkiem) skuteczne są ostrokrzew paragwajski (yerba mate), szpinak, fasola zwyczajna, żyto, sorgo i babka płesznik.

Mechanizmy działania tych produktów nie są do końca wyjaśnione. Mogą obejmować m.in.:

  • zwalnianie wchłaniania tłuszczu z przewodu pokarmowego;
  • stymulację wydzielania w jelitach hormonów wywołujących odczucie sytości;
  • redukcję hormonów wywołujących głód;
  • rozciąganie ścian przewodu pokarmowego i impulsację nerwową hamującą ośrodek głodu;
  • bezpośrednie działanie na ośrodki głodu i sytości w ośrodkowym układzie nerwowym.

Co ciekawe, autorzy wyszukali też popularne produkty na odchudzanie, które w badaniach klinicznych okazały się nieskuteczne w hamowaniu apetytu (lub nawet szkodliwe). Do takich należy np. ocet, herbata czy kawa.

Co zastanawia, to fakt, że wśród produktów skutecznie hamujących apetyt znajdują się takie, które działają odchudzająco także w innych mechanizmach. Takim jest fasola, która zawiera fasolaminę, substancję utrudniającą wchłanianie węglowodanów złożonych, oraz babka płesznik, często wykorzystywana w nutraceutykach jako źródło błonnika – przy okazji pęcznieje ona w żołądku, przyspieszając osiąganie odczucia sytości.

Na podstawie

Complement Ther Med. 2019 Jun;44:242-252. Herbal medicines for suppressing appetite: A systematic review of randomized clinical trials. Sahebkar-Khorasani M, Jarahi L, Cramer H, Safarian M, Naghedi-Baghdar H, Salari R, Behravanrad P, Azizi H.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s