W czasopiśmie naukowym z dziedziny psychiatrii „World Journal of Psychiatry” pojawiła się ciekawa analiza przeprowadzona przez dwójkę autorów z Centrum Uzależnień i Zdrowia Psychicznego w Toronto (Kanada) oraz Columbia University College of Physicians and Surgeons w Nowym Jorku (USA). Wskazali oni, które pokarmy są najbogatsze w składniki o najskuteczniejszym wpływie antydepresyjnym wykazywanym w badaniach naukowych.
Autorzy dokonali przeglądu prac naukowych, aby stworzyć listę naturalnych antydepresantów, osobno pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Nie analizowali wszystkich możliwych związków, a skupili się na składnikach niezbędnych, czyli witaminach, minerałach i związkach, których nie syntetyzujemy, a które musimy dostarczać z pożywieniem. Zidentyfikowali dwanaście spośród nich, które mają znaczenie w zapobieganiu zaburzeniom nastroju lub ich leczeniu. Są to:
- kwas foliowy
- żelazo
- długołańcuchowe kwasy omega-3 (EPA i DHA)
- magnez
- potas
- selen
- witaminy B1, B6, B12
- witamina A
- witamina C
- cynk.
Następnie wskazali produkty spożywcze najbogatsze w te substancje, a więc, jak można przypuszczać, o największym potencjale antydepresyjnym. Wbrew pozorom nie były to często wzmiankowane przy tej okazji daktyle czy czekolada, a:
- małże i ostrygi, i generalnie ryby i owoce morza
- podroby (zwłaszcza nerki, serca)
- warzywa liściaste, np. sałata, rukiew wodna, szpinak, jarmuż, boćwina
- świeże zioła (pietruszka, kolendra, bazylia)
- ostra papryka
- acerola, pomelo
- mniszek lekarski
- dynia
- warzywa kapustowate (do nich oprócz oczywiście kapusty należą brokuły, kalafior, brukselka, pak-choi, rzeżucha).
Autorzy zalecają wykorzystanie produktów spożywczych o wysokim indeksie antydepresyjnym do prowadzenia przyszłych badań naukowych nad zastosowaniem diety w leczeniu depresji i zapobieganiu tej chorobie.
Źrodła
World J Psychiatry. 2018 Sep 20;8(3):97-104. Antidepressant foods: An evidence-based nutrient profiling system for depression. LaChance LR, Ramsey D.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

