Ryby mają wyraźny związek z częstością astmy u dzieci – mówi najnowsza metaanaliza danych z badań klinicznych. Wczesne ich wprowadzenie do diety dziecka (między 6 a 9 miesiącem życia) i regularna obecność w jadłospisie (przynajmniej raz w tygodniu) chroni przed astmą i świtami dzieci do 4.5 roku życia. U starszych dzieci rolę ochronną pełnią natomiast tłuste ryby, najważniejsze i najbogatsze źródło kwasów omega-3.
Są to wnioski z najnowszej metaanalizy badań klinicznych mającej ustalić, czy jest związek między ilością kwasów omega-3 i ryb spożywanych przez dzieci a częstością objawów astmatycznych. Analizą objęto 23 badania.
Wyniki wskazują na korzystny efekt spożycia ryb, niezależnie od ich rodzaju, na występowanie astmy (ryzyko zmniejszone o 25 proc.) oraz występowanie świstów (ryzyko zmniejszone o 38 proc.) u dzieci do 4,5 roku życia. Z kolei u dzieci między 8 a 14 r.ż. uwidoczniono wpływ ochronny tłustych ryb: te, które spożywały ich najwięcej, miały astmę prawie dwukrotnie rzadziej od tych, które od nich stroniły.
Autorzy zwracają uwagę na konieczność prowadzenia dalszych badań, które potwierdzą te obiecujące obserwacje.
Źródło
Pediatr Allergy Immunol. 2018 Mar 9. The role of fish intake on asthma in children: A meta-analysis of observational studies. Papamichael MM, Shrestha SK, Itsiopoulos C, Erbas B.