Dzisiejsza epidemia otyłości ma wielorakie przyczyny, a wśród nich wymienia się nadmiar przetworzonej żywności, dostarczającej w niewielkiej objętości dużych ilości wysokokalorycznych składników, oraz niedostateczne spożycie produktów na przeciwległym krańcu „gęstości kalorycznej”, główne warzyw i owoców bogatych w błonnik, witaminy i minerały. Zmiany stylu życia są trudne, a pigułkę wziąć łatwo, stąd spora popularność „produktów na odchudzanie” (mniej lub bardziej skutecznych i bezpiecznych). Zdaniem chińskich naukowców może do nich dołączyć chlorofil. W eleganckim badaniu wykazali bowiem, że chlorofil może utrudniać wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego. 

Autorzy utworzyli w laboratorium układ symulujący przewód pokarmowy osoby dorosłej oraz niemowlęcia. Chlorofil okazał się hamować rozkład tłuszczów w świetle przewodu pokarmowego, co objawiało się zwolnieniem wytwarzania wolnych kwasów tłuszczowych o 60-70 proc. (do układu wprowadzano emulsję oleju sojowego, „udającą” bogatotłuszczowy posiłek, oraz właśnie chlorofil). Po podaniu chlorofilu zaobserwowano także zwiększenie wymiarów kropli emulsji, co teoretycznie także powinno utrudniać rozkład zawartych w nich tłuszczy (większe krople mają mniejszą powierzchnię eksponowaną na działanie enzymów trawiennych). Autorzy podejrzewają, że chlorofil ułatwia hydrolizę kluczowych białek utrzymujących niewielkie wymiary takich micelli. Pod wpływem chlorofilu zahamowaniu uległa ponadto aktywność enzymów trawiennych (konkretnie lipazy trzustkowej – prawdopodobnie pod wpływem feofityny, pochodnej chlorofilu powstającej po zadziałaniu soku żołądkowego). 

Autorzy na podstawie tych wyników sądzą, że chlorofil jest doskonałym kandydatem do tworzenia produktów stosowanych w celu wspierania odchudzania lub prewencji przyboru masy ciała. To zupełnie nowe działanie chlorofilu wymaga jeszcze potwierdzenia w warunkach klinicznych, a także ustalenia optymalnej dawki pozwalającej uzyskać sensowny (widoczny i istotny klinicznie) efekt. 

Na podstawie

Wang X, Li Y, Shen S, Yang Z, Zhang H, Zhang Y. Chlorophyll Inhibits the Digestion of Soybean Oil in Simulated Human Gastrointestinal System. Nutrients. 2022 Apr 22;14(9):1749. doi: 10.3390/nu14091749. PMID: 35565719; PMCID: PMC9101154.