Specjaliści z uniwersytetów w Pawii i Mediolanie dokonali przeglądu prac naukowych poświęconych związkom diety z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS). W oparciu o jego wyniki sformułowali zalecenia żywienia i suplementacji.
Zalecają:
- schudnięcie – bo tkanka tłuszczowa bierze udział w podtrzymywaniu (a może i inicjacji) przewlekłego stanu zapalnego; w doborze diety odchudzającej powinien uczestniczyć dietetyk, który zobiektywizuje podstawowe tempo przemian metabolicznych u pacjenta (u wielu chorych metabolizm jest zwolniony!), trzeba też uwzględnić regularną aktywność fizyczną, która jest skutecznym środkiem pozwalającym uzyskać poprawę przebiegu choroby;
- 3 codzienne porcje owoców, najlepiej jagodowych lub cytrusowych;
- 2 codzienne porcje warzyw, ale z bardzo dokładnym zwróceniem uwagi na pomidory – u części chorych zaostrzały stan (nie u wszystkich, więc każdy powinien sam sprawdzić, czy są dlań bezpieczne);
- eliminację cukrów prostych i słodzonych napojów;
- 3 codzienne porcje pełnych ziaren, ale niezawierających glutenu!;
- 2-3 codzienne porcje oliwy extra virgin;
- ok. 10 g siemienia lnianego lub nasion chia – codziennie;
- codziennie 30 g orzechów;
- regularne używanie przypraw: imbiru, ostrej papryki, kurkumy, cynamonu;
- ograniczenie spożycia alkoholu do 14 j. tygodniowo (1 jednostka to lampka wina lub małe piwo);
- 3 porcje nabiału dziennie;
- w tygodniu 3 porcje tłustych ryb, 3 porcje chudego białego mięsa i 1 czerwonego;
- w tygodniu 3 porcje warzyw strączkowych;
- w tygodniu 2 jajka, ale nie sadzone i nie smażone!
- suplementację kwasów omega-3 (nie podają zalecanych dawek, ale przywołują metaanalizę, która wskazuje na dawki co najmniej 2,7 g dziennie przez co najmniej 3 miesiące);
- suplementację witaminy D – pod kontrolą stężenia we krwi;
- suplementację cynku (8 mg), selenu (50 µg), żelaza, witaminy E (40 mg);
- suplementację kwercetyny (500 mg dziennie);
- suplementację resweratrolu (1 g dziennie);
- ograniczenie spożycia soli kuchennej (w praktyce: nie dosalać potraw, nie jeść przetworzonej żywności);
- rozważenie głodówek lub diet imitujących głodówkę – przynoszą ulgę, co prawda przejściową, ale jednak widoczną w badaniach.
Trzeba też pamiętać, że wszelkie zmiany leczenia należy uzgadniać z lekarzem, a opracowaniem indywidualnie dobranej diety powinien się zajmować wykwalifikowany dietetyk.
Na podstawie
Clin Nutr. 2020 Sep 2;S0261-5614(20)30436-2. Ideal food pyramid for patients with rheumatoid arthritis: A narrative review. Mariangela Rondanelli et al.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

