Są nutraceutyki, które mogą pomóc kobietom z cukrzycą ciążową – brzmią wyniki analiz chińskich naukowców. Cukrzyca w ciąży wymaga bacznej kontroli z uwagi na możliwe powikłania przebigu ciąży, a absolutną podstawą terapii jest u ciężarnych dieta. I nie chodzi wyłącznie o unikanie cukrów – pewne  elementy diety są szczególnie ważne, ponieważ działają przeciwstawnie do mechanizmów wywołujących cukrzycę. 

Cukrzyca ciążowa to nietypowy typ cukrzycy. Pojawia się w wyniku powstania łożyska, które zaczyna wydzielać hormony powodujące wzrost stężenia glukozy we krwi matki. Zwykle trzustka kobiety jest w stanie sobie poradzić z tą sytuacją, i utrzymywać stężenie cukru we krwi w ryzach za pomocą zwiększonego wydzielania insuliny. U niektórych osób ta rezerwa trzustki jest jednak za mała (być może jest to determinowane przez specyficzne dla nich geny), w związku z czym stężenie glukozy u nich rośnie. I te panie muszą wdrożyć zmiany stylu życia, przede wszystkim diety. Jeśli ta nie pomoże, konieczne staną się leki. I tu jest właśnie miejsce dla nutraceutyków, bo jeśli można bezpiecznie wspomóc leczenie dietą, to czemu z niego nie skorzystać? Może dzięki temu nie będą potrzebne leki?

Autorzy omawianej metaanalizy zadali sobie pytanie, które z nutraceutyków skutecznie wpływają na parametry metabolizmu w cukrzycy: pod uwagę brali glikemię na czczo, stężenie insuliny we krwi oraz insulinooporność tkanek obwodowych ocenianą wskaźnikiem HOMA-IR. Oczywiście analizowali dostępne badania kliniczne z randomizacją i grupą kontrolną. 

Na podstawie analizy 13 takich badań autorzy wskazali, że w cukrzycy ciążowej skuteczniejsze od placebo są:

  • witamina D,
  • magnez,
  • probiotyki,
  • kwasy omega-3,
  • cynk.

Spośród tych interwencji najskuteczniej na glikemię na czczo oraz insulinooporność wpływała suplementacja witaminy D. Natomiast magnez okazał się najskuteczniejszy w zmniejszaniu stężenia insuliny we krwi ciężarnych. 

Suplementację tych nutraceutyków można rozważać w cukrzycy ciężarnych w celu poprawy metabolizmu glukozy – konludują autorzy metaanalizy. 

Na podstawie

J Diabetes Res. 2020 Feb 23;2020:6062478. Effects of Nutritional Strategies on Glucose Homeostasis in Gestational Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Jin S, Sha L, Dong J, Yi J, Liu Y, Guo Z, Hu B.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s