Tym razem za podsumowanie dostępnej wiedzy nt. działania prozdrowotnego oliwy z oliwki europejskiej wzięli się nie Włosi, Grecy czy Hiszpanie, ale Brazylijczycy z Federalnego Uniwersytetu w Mato Grosso do Sul. Zainteresowanie naukowców oliwą jest globalne. 

Od lat 50. ub. w. dużym zainteresowaniem cieszy się dieta śródziemnomorska. Uważa się, że stosowanie tej diety wiąże się z zapobieganiem chorobom układu krążenia, nowotworom, chorobom o podłożu zapalnym i in. Od lat też próbuje się wskazać produkty, które nadawałyby jej te cenne właściwości. I choć najprawdopodobniej działa cały ich zestaw, czyli całokształt diety, i trudno wyodrębniać konkretny element o najlepszych właściwościach, nie da się ukryć, że wiele danych naukowych przemawia za szczególnym wpływem oliwy uzyskiwanej z tłoczenia owoców oliwki europejskiej.

Składniki uznawane za najistotniejsze to oczywiście zestaw różnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz polifenole: hydroksytyrozol i oleuropeina, silny antyoksydant, w który bogate są liście oliwki.

Autorzy omawiają badania kliniczne, które wskazują na użyteczność oliwy w kształtowaniu zdrowia, i tak:

  • regularnie spożywana oliwa przeciwdziała dysfunkcji śródbłonka i reakcji zapalnej w obrębie tętnic wieńcowych – jest to najbardziej prawdopodobny mechanizm przeciwdziałający miażdżycy i jej skutkom;
  • drugi z wykrytych mechanizmów to zapobieganie utlenianiu cząsteczek LDL z cholesterolem, których wnikanie po utlenianiu pod śródbłonek zapoczątkowuje zmiany miażdżycowe – tu silny wpływ antyoksydacyjny mają związki fenolowe;
  • w badaniach klinicznych oliwa zmniejszała ciśnienie tętnicze i poprawiała profil lipidowy, zwłaszcza jeśli była skojarzona z kwasami omega-3 (jest podejrzenie, że kwasy tłuszczowe z oliwy ułatwiają inkorporację rybich kwasów omega-3 w błony komórkowe);
  • nienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole oliwki europejskiej mają zdolność wygaszania stanów zapalnych, co można próbować wykorzystywać w przewlekłych chorobach o podłożu zapalnym, np. z autoagresji – póki co większość efektów przyniosły prace na zwierzętach, więc trzeba jeszcze poczekać z ogłaszaniem działania u ludzi;
  • bardzo ciekawy jest natomiast wpływ spożycia oliwy na kształt mikrobiomu jelitowego:
    • kwasy tłuszczowe promują przewagę pewnych rodzajów bakterii nad innymi  – np. zwiększają ilość beztlenowych Clostridium XIVa, które wytwarzają kwas masłowy, ważny związek chroniący przed rakiem jelita grubego, mający działanie przeciwzapalne i redukujące stężenie cholesterolu;
    • oleuropeina jest wykorzystywana przez dobroczynne bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz Bacteroides, kojarzone m.in. z wpływem uszczelniającym nabłonek jelitowy. Obserwowano, że dla promocji dobroczynnych bakterii korzystne jest łączenie polifenoli oliwki europejskiej z polifenolami tymianku.

Jak przyznają sami autorzy, wciąż wiemy niewiele na temat mechanizmów działania oliwy i polifenoli oliwki na poziomie komórkowym. Jest to wyraźna różnica w stosunku do intensywnie badanych leków – co jednak nie zmienia faktu, że dieta śródziemnomorska, bogata w oliwę, warzywa, orzechy i zioła oraz oliwę – chroni przed chorobami cywilizacyjnymi (i chroniła prawdopodobnie tysiące lat). Co warto zauważyć, to że o ile sama oliwa jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, to lepszym źródłem polifenoli są liście oliwki europejskiej. Te zaś zauważyli producenci nutraceutyków (i dobrze).

Na podstawie

Nutrients. 2019 Aug 7;11(8). Effects of Olive Oil and Its Minor Components on Cardiovascular Diseases, Inflammation, and Gut Microbiota. Marcelino G, Hiane PA, Freitas KC, Santana LF, Pott A, Donadon JR, Guimarães RCA.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s