Wieloletnia obserwacja wskazuje, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko poważnej choroby naczyń krwionośnych nóg. 

Miażdżyca jest powszechnie kojarzona z sercem, ale ta choroba nie zawsze obejmuje tętnice wieńcowe. Może też objąć naczynia doprowadzające krew do nóg. Nazywa się ją wtedy „miażdżycą zarostową tętnic kończyn dolnych” i objawia się początkowo bólem nóg podczas chodzenia. Charakterystyczne jest to, że ból pojawia się typowo po przejściu konkretnego dystansu (np. 200 m) i że z czasem ten dystans się skraca. Czemu tak się dzieje? W największym skrócie: zwężone przez miażdżycę tętnice nie dają rady dostarczać odpowiedniej ilości krwi do pracujących mięśni, więc te stają się szybko niedotlenione, co powoduje ból. Zwężenie tętnic stopniowo narasta, więc po jakimś czasie reagują wcześniej, dlatego trudno jest pokonać coraz krótsze odcinki.

Szwedzcy naukowcy obserwowali 26 tysięcy osób w ramach projektu badawczego Malmö Diet and Cancer study. Mieli dostęp do danych na temat ich diety, więc sprawdzili, jak jej jakość w długoterminowej perspektywie przekłada się na ryzyko wystąpienia miażdżycy zarostowej kończyn dolnych. Analiza statystyczna wskazała, że w perspektywie 20 lat choroba ta wystąpiła u przeszło 1000 badanych, a rodzaj diety wpływał na ryzyko w ten sposób, że właściwa zawartość błonnika chroniła przed tym rodzajem miażdżycy (ryzyko mniejsze o 15%).

Te kilkanaście procent nie powinno mylić: to olbrzymi zysk, jeśli chodzi o skuteczność zapobiegawczą prostej przecież interwencji. „Miażdżyca w nogach” to nie tylko problem z chodzeniem, to choroba ogólnoustrojowa – niedokrwienie zwiększa ryzyko zakażeń (czasem konieczna jest nawet amputacja kończyny!), bardzo prawdopodobny jest zawał serca lub udar mózgu i przedwczesny zgon. Po co sobie na to pracować, jedząc byle co?

Na podstawie

Vasc Med. 2019 Aug 20:1358863X19867393. Healthy diet and fiber intake are associated with decreased risk of incident symptomatic peripheral artery disease – A prospective cohort study. Kulezic A, Bergwall S, Fatemi S, Sonestedt E, Zarrouk M, Gottsäter A, Acosta S.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s