Regularna obecność soi w diecie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem pojawienia się zespołu metabolicznego po czterdziestce. Innymi słowy, możliwe, że spożywanie soi zapobiega otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczemu i wysokiemu cholesterolowi. A więc miażdżycy, chorobom serca i udarom.

Takie wnioski przyniosło badanie przeprowadzone przez naukowców z kilku uniwersytetów medycznych w Seulu (Korea Płd.). Objęto nim przeszło 5 i pół tysiąca kobiet i mężczyzn, którzy w momencie rozpoczęcia badania nie mieli cech zespołu metabolicznego. Przypomnijmy, że zespół metaboliczny to współistnienie czterech zaburzeń: cukrzycy, otyłości, nadciśnienia i dyslipidemii (czyli zbyt wysokiego cholesterolu albo jego frakcji) i połączenie to jest groźne, ponieważ wielokrotnie zwiększa szanse na zawał serca lub udar w stosunkowo niedługiej perspektywie (lat).

Autorzy badania wykazali, że regularne spożycie soi bardzo poważnie zmniejsza ryzyko pojawienia się opisanych wyżej zaburzeń u kobiet (o 40 proc.), ale nie u mężczyzn. U obu płci natomiast wykryto korelację między ilością w diecie białka sojowego i izoflawonów sojowych a częstością zaburzeń lipidowych (przy czym tylko u mężczyzn zmniejszone było ryzyko hipertriglicerydemii).

Mimo że do wyników tego badania należy podchodzić dość ostrożnie (choćby z uwagi na populację odmienną od naszej pod względem genetycznym), to zwiększone spożycie białka roślinnego a wraz z nim – izoflawonów i innych polifenoli – z dużym prawdopodobieństwem działa korzystnie na przewlekły stan zapalny, stan naczyń krwionośnych i metabolizm tkanki tłuszczowej. A jeszcze lepiej, gdy będzie połączone z ograniczeniem kalorii. W naszej tradycji kulinarnej soja nie występuje. Dostępne są za to koktajle białkowe na bazie roślin strączkowych, które oferują zastąpienie posiłku i które wspierają w ten sposób odchudzanie, i warto o tej możliwości pamiętać. Obok oczywiście regularnej aktywności fizycznej!

Źródło

Eur J Nutr. 2018 Sep 27. Habitual consumption of soy protein and isoflavones and risk of metabolic syndrome in adults ≥ 40 years old: a prospective analysis of the Korean Multi-Rural Communities Cohort Study (MRCohort). Woo HW, Kim MK, Lee YH, Shin DH, Shin MH, Choi BY.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s