Duże stężenie witaminy C we krwi wydłuża życie, m.in. chroniąc przed śmiercią z powodu choroby serca i z powodu nowotworów – wykazali naukowcy z chińsko-amerykańskiego zespołu badawczego.
Autorami omawianej pracy naukowej są naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych oraz National Cancer Institute, prestiżowej instytucji finansowanej przez rząd USA, zajmującej się niezależnymi badaniami nad nowotworami.
Punktem wyjścia była hipoteza, że niedobór witaminy C wiąże się ze zwiększonym ryzykiem różnych chorób. Postanowiono więc sprawdzić, czy wpływ ten może być na tyle istotny, że przełoży się na umieralność.
Zbadano więc próbki krwi zgromadzone w ramach dużego badania kohortowego przeprowadzonego w Chinach w latach 1999-2016. Wybrano do sprawdzenia blisko 1000 próbek od osób w wieku 53-84 lat (prawie po równo od kobiet i mężczyzn). Po zmierzeniu stężenia witaminy C skorelowano je z danymi o umieralności, zwłaszcza pod kątem ewentualnej przyczyny śmierci.
Okazało się, że im więcej witaminy C w osoczu, tym mniejsze ryzyko śmierci – analizę prowadzono na różne sposoby (w kwartylach, porównując stężenie niskie z wysokim, analizując przebieg ciągły) i zawsze wyniki wskazywały na tę samą, istotną zależność: witamina C zmniejszała ryzyko choroby serca i zgonu nowotworowego. Im więcej jej wykrywano we krwi, tym ryzyko było mniejsze. Zjawisko to ma swoją odwrotną interpretację: im mniej witaminy C we krwi, tym większa szansa na ciężką chorobę serca i nowotwór.
Źródło
J Epidemiol Community Health. 2018 Aug 12. Association of plasma vitamin C concentration to total and cause-specific mortality: a 16-year prospective study in China. Wang SM, Fan JH, Taylor PR, Lam TK, Dawsey SM, Qiao YL, Abnet CC.