Badacze z University of North Carolina w Chapel Hill (USA) po analizie danych z dużego badania populacyjnego Amerykanów doszli do wniosku, że dieta bogata w długołańcuchowe kwasy omega-3 chroni przed bólami głowy.
Analizą objęto przeszło 12 tysięcy uczestników badań National Health and Nutrition Examination Surveys z lat 1999-2004. Analiza polegała na korelowaniu zawartości kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) w diecie badanych z występowaniem u nich bólu głowy w ostatnich 3 miesiącach przed wypełnieniem ankiety.
Ból głowy (nie tylko migrena!) jest nad wyraz częstą przypadłością – zgłosiło go 15% mężczyzn i prawie dwa razy tyle kobiet. Zarówno EPA, jak i DHA okazały się korelować z jego występowaniem w podobnym stopniu – na każdy dziesięciokrotny wzrost ilości któregoś z tych kwasów omega-3 w diecie przypadała 6-proc. redukcja częstości występowania bólu głowy. Co ciekawe, jeszcze lepszy efekt dawały omega-3 w populacji Latynosów (być może jest to zjawisko uwarunkowane genetycznie?). Tak czy inaczej, autorzy w podsumowaniu stwierdzają, że wyniki te wspierają hipotezę, że kwasy omega-3 mają potencjał w zapobieganiu bólom głowy i leczeniu ich.
Źródło
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2018 Aug;135:47-53. Long-chain omega-3 fatty acids and headache in the U.S. population. Sanders AE, Shaikh SR, Slade GD.