Wszyscy znamy chyba kogoś z otoczenia, o kim się mówi, że pięknie się starzeje, i zapewne takich, którzy wyglądają dużo starzej, niż mają lat. Albo postarzali się bardzo w ostatnich latach. Co odpowiada za tak duże indywidualne różnice w tempie starzenia? Od pewnego czasu podejrzewa się, że jest to przewlekle tlący się stan zapalny. To sytuacja, w której układ immunologiczny atakuje nas od środka, powoli i systematycznie dokonując drobnych zniszczeń, ale nie tak gwałtownych, żebyśmy je zauważyli pod postacią jakichkolwiek objawów. Tak rozwija się miażdżyca, cukrzyca, być może i choroba Alzheimera czy Parkinsona – i wiele innych. 

Zdaniem amerykańskich fachowców w dziedzinie geriatrii, fizjologii starzenia i medycyny wewnętrznej starzenie można hamować za pomocą niektórych substancji – pewne są lekami, inne suplementami diety, czyli nutraceutykami. Wszystkie jednak wykazują aktywne działanie i mają moc wygaszania reakcji zapalnych. Przeprowadzona metaanaliza wskazała, że zarówno w średnim, jak i starszym wieku mamy wpływ na nasilenie stanu zapalnego – między innymi poprzez to, co zjadamy.

Autorzy skupili się na poszukiwaniu wśród dostępnych prac naukowych takich, które oceniały wpływ spożywanych produktów na dwa markety stanu zapalnego, czyli stężenie interleukiny-6 oraz białka C-reaktywnego (CRP). Znaleźli 49 prac podsumowujących takie badania i wywnioskowali, że efekt, o jaki chodzi – zahamowanie tlącego się stanu zapalnego – dają:

  • probiotyki;
  • leki z grupy antagonistów receptora dla angiotensyny (najczęściej wykorzystywane w leczeniu nadciśnienia tętniczego i niewydolności serca);
  • kwasy omega-3;
  • metformina (lek przeciwcukrzycowy).

O dziwo, nie znaleziono poparcia dla podobnego działania resweratrolu (podejrzewanego o silną aktywację naturalnych układów przeciwstarzeniowych – białek z rodziny sirtuin) ani witaminy D (która aktywuje limfocyty regulatorowe, hamujące procesy zapalne). Nie oznacza to oczywiście, że te dwa związki takiego działania nie mają – może ono wyrażać się po prostu w inny sposób niż zmniejszeniem stężenia akurat tych dwóch badanych związków. Sami autorzy zalecają ostrożną interpretację swoich wyników, co wskazuje na konieczność prowadzenia dalszych badań nad starzeniem i metodami jego powstrzymywania.

Źródło

Ageing Res Rev. 2018 May 25;46:42-59. Evidence-based nutritional and pharmacological interventions targeting chronic low-grade inflammation in middle-age and older adults: A systematic review and meta-analysis. Custodero C, Mankowski RT, Lee SA, Chen Z, Wu S, Manini TM, Hincapie Echeverri J, Sabbà C, Beavers DP, Cauley JA, Espeland MA, Fielding RA, Kritchevsky SB, Liu CK, McDermott MM, Miller ME, Tracy RP, Newman AB, Ambrosius WT, Pahor M, Anton SD.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s