Probiotyki zmniejszają zaburzenia w cukrzycy

Probiotyk zawierający liczne szczepy bakterii jelitowych poprawiał u chorych na cukrzycę typu 2 wrażliwość tkanek obwodowych na insulinę – opisują wyniki swojej pracy ukraińscy naukowcy z dwóch uniwersytetów medycznych w Kijowie i klinicznego centrum endokrynologicznego. 

Przeprowadzili badanie kliniczne, w którym 53 chorym na cukrzycę podawano probiotyk zawierający liczne żywe szczepy dobroczynnych bakterii jelitowych (w tym z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus, Propionibacterium) lub placebo. Suplementacja trwała 8 tygodni. Sprawdzano zmiany insulinooporności tkanek, stężenia glukozy we krwi, masy ciała i poziomu cytokin (świadczących o toczącym się w organizmie stanie zapalnym).

Suplementacja probiotykami wiązała się z istotną (w porównaniu z placebo) redukcją oporności na insulinę mierzoną za pomocą wskaźnika HOMA-IR, o ok. 25 proc. Spadł także, choć bez istotności statystycznej, poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c; jest to wskaźnik informujący o tym, jak dobrze była wyrównana cukrzyca w ostatnich 3 miesiącach). Jednak u osób, u których pod wpływem probiotyków poprawiła się insulinooporność, redukcja HbA1c była już statystycznie istotna. Dodatkowo w grupie otrzymującej suplementację odnotowano istotny statystycznie spadek dwóch markerów zapalenia, tj. TNF-α i IL-1β.

 

Źródło

Diabetes Metab Syndr. 2018 Apr 10. Effect of alive probiotic on insulin resistance in type 2 diabetes patients: Randomized clinical trial. Kobyliak N, Falalyeyeva T, Mykhalchyshyn G, Kyriienko D, Komissarenko I.

 


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.