Błonnik korzystny w cukrzycy typu 1. Byle dużo

Duże spożycie błonnika u chorych na cukrzycę typu 1 – większe niż zalecane w amerykańskich wytycznych diabetologicznych – wiąże się z mniejszym ciśnieniem tętniczym, zarówno skurczowym, jak i rozkurczowym. I być może pozwala więcej zjeść…

Są to wnioski z brazylijskiego badania klinicznego, w którym uczestniczyło 111 dorosłych z cukrzycą typu 1, w wieku średnio 40 lat. Czas trwania cukrzycy wynosił średnio 18 lat. Wśród uczestników były zarówno osoby z prawidłową masą ciała, jak i nadwagą. Średni poziom HbA1c wynosił 9,0, czyli był powyżej normy, co świadczy o nieoptymalnie kontrolowanej cukrzycy.

Uczestników podzielono na dwie grupy w zależności od ilości spożywanego błonnika:

  • pierwszą stanowiły osoby, które spożywało go mniej, niż zaleca największa światowa organizacja cukrzycowa American Diabetes Association: <14 g/1000 kcal;
  • drugą zaś – ci, którzy spożywali większe ilości błonnika niż zalecane: ≥14 g/1000 kcal.

Obie grupy nie różniły się pod względem czasu trwania cukrzycy, kontroli glikemii, dawkowania insuliny ani powikłań cukrzycy.

Chorzy z tej drugiej grupy okazali się mieć niższe ciśnienie tętnicze: skurczowe o ok. 10 mHg, rozkurczowe o ok. 6 mmHg. Dodatkowo okazało się, że spożywali oni więcej kalorii (o średnio 500 dziennie!), a mimo to mieli mniejsze BMI (24,4 wobec 26,2 w grupie spożywającej mało błonnika). 

Źródło

Arch Endocrinol Metab. 2018 Feb;62(1):47-54. Higher fiber intake is associated with lower blood pressure levels in patients with type 1 diabetes. Beretta MV, Bernaud FR, Nascimento C, Steemburgo T, Rodrigues TC.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s