Przeciwdepresyjna siła cytrusów i czerwonych winogron

Duże spożycie flawonoidów roślinnych wiąże się z mniejszą zapadalnością na depresję. W diecie obszaru śródziemnomorskiego są dwa główne źródła zapewniające dostatek tych związków: cytrusy (zawierające liczne bioflawonoidy) oraz  czerwone winogrona (bogate m.in. w resweratrol czy kwercetynę). 

Są to wnioski, które wysnuli naukowcy z Uniwersytetu w Katanii (Włochy) oraz Global Centre for Nutrition and Health St John’s Innovation Centre w Cambridge (Wielka Brytania). Postanowili oni sprawdzić, jak ma się spożycie polifenoli, zarówno ogólne, jak i w rozdziale na poszczególne ich rodzaje (polifenole są wybitnie bogatą grupą związków) na objawy depresyjne u uczestników badania Mediterranean healthy Eating, Lifestyle and Aging (MEAL).

W badaniu brało udział 1572 dorosłych mieszkańców południa Włoch. Do analizy diety użyto m.in. komputerowej bazy danych nt. polifenoli Phenol-Explorer, a do oceny przesiewowej w kierunku objawów depresyjnych – skali Center for Epidemiologic Studies Depression Scale (CES-D-10).

Co zaskakujące, objawy depresyjne stwierdzono u jednej trzeciej badanych (dokładnie, u 509 osób). Analiza statystyczna wskazała, że wysokie spożycie kilku grup polifenoli roślinnych wiąże się z istotnie mniejszym ryzykiem występowania zaburzeń nastroju. Były to: kwas fenolowy (zmniejszenie ryzyka o 36 proc. w porównaniu z grupą spożywającą go mało), flawanony (spadek ryzyko o blisko połowę), antocyjaniny (zmniejszenie ryzyka o ok. 40 proc.). Co więcej, ryzyko występowania objawów depresji zmniejszało się tym bardziej, im większą dawkę flawanonów i antocyjanin spożywali badani. Najsilniejszy efekt ochronny wywierały natomiast kwercetyna (obecna w dużej ilości w czerwonych winogronach) oraz naryngenina (bioflawonoid cytrusowy). Spożycie cytrusów i czerwonego wina także zresztą wiązało się z mniejszym ryzykiem – o mniej więcej 50 proc. w obu przypadkach.

Źródło

Molecules. 2018 Apr 24;23(5). pii: E999. Dietary Polyphenol Intake and Depression: Results from the Mediterranean Healthy Eating, Lifestyle and Aging (MEAL) Study. Godos J, Castellano S, Ray S, Grosso G, Galvano F.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s