Są pewne leki, ale i naturalne składniki żywności, które mają potencjał w zapobieganiu rozwojowi raka trzustki – podsumowują aktualny stan wiedzy onkolodzy i chirurdzy z ośrodków klinicznych w Heidelbergu, Hamburgu i Marburgu (Niemcy).
Rak trzustki należy do nowotworów o najgorszym rokowaniu. Przeżycie 5 lat współczesna medycyna umożliwia w najlepszym razie kilku procentom chorych. Dlatego zainteresowanie środowiska naukowego budzą skuteczne substancje o działaniu chemoprewencyjnym, czyli zapobiegające rozwojowi tego nowotworu. A warto wiedzieć, że na jego powstanie mają wpływ nie tylko czynniki ryzyka, jak palenie tytoniu, otyłość, nadużywanie alkoholu, ale i czasami predyspozycje genetyczne (co może przejawiać się pod postacią zwiększonego ryzyka zachorowania wśród krewnych, a czasem wręcz rodzinnym występowaniem raka trzustki).
Autorzy wśród substancji o największym potencjale chemoprewencji wyróżniają następujące:
- zarejestrowane oficjalnie leki: aspiryna, ibuprofen i inne leki z grupy NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych), statyny, metformina;
- naturalne składniki żywności: kurkumina, kapsaicyna (substancja odpowiadająca za ostrość papryk, np. pieprzu cayenne), flawonoidy (związki o działaniu m.in. antyoksydacyjnym, obecne w licznych roślinach, np. pietruszce – apigenina, cytrusach – hesperydyna, naryngeina, soi – daidzeina, genisteina, zielonej herbacie – epigallokatechina, czerwonych winogronach – kwercetyna), retinoidy (witamina A i pochodne), likopen (czerwone pomidory) i witamina E oraz izotiocyjaniany.
Źródło
Digestion. 2018;97(4):275-287. Chemoprevention and Treatment of Pancreatic Cancer: Update and Review of the Literature. Benzel J, Fendrich V.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

