Podanie białka i błonnika tuż przed posiłkiem zmniejsza poposiłkowy szczyt stężenia glukozy i to zarówno u chorych na cukrzycę, jak i osób bez zaburzeń tolerancji glukozy. Wiąże się to z poprawą wczesnego wydzielania insuliny przez trzustkę w odpowiedzi na posiłek i może się odbywać za pośrednictwem glukagonopodobnego peptydu typu 1 (GLP-1).
GLP-1 należy do rodziny hormonów inkretynowych, które mają wielorakie działanie w cukrzycy typu 2: hamują wchłanianie glukozy, poprawiają wydzielanie insuliny, zwalniają opróżnianie żołądka i in. Przyczynia się to zmniejszenia stężenia glukozy, które po posiłku zawsze szybko rośnie (a u chorych na cukrzycę – zbyt szybko i zbyt długo utrzymuje się zwiększone).
Białko stymuluje wydzielanie insuliny i hormonów inkretynowych, czyli przyczynia się do lepszego metabolizmu cukru. Naukowcy postanowili sprawdzić, jak u ludzi zadziała przyjęcie przed posiłkiem umiarkowanej ilości białka oraz błonnika (oba podawano w postaci batona).
Uczestnikom podawano baton przed albo po posiłku i w obu grupach sprawdzano tolerancję węglowodanów. Okazało się, że białko z błonnikiem podane po posiłku zmniejsza obciążenie organizmu glukozą (mierzone za pomocą pola pod krzywą glikemii poposiłkowej w okrese 0-180 min) o ok. 25%. Zjawisko to zachodziło zarówno u chorych na cukrzycę, jak i u zdrowych osób. U chorych na cukrzycę dodatkowo obserwowano wzrost stężenia GLP-1 po podaniu białka i błonnika, co jest działaniem korzystnym, gdyż hormon ten poprawia metabolizm glukozy.
Warto zauważyć, że dwa nowoczesne leki do leczenia cukrzycy – eksenatyd i liraglutyd – należą do grupy analogów GLP, czyli naśladują działanie właśnie hormonów inkretynowych. Muszą być jednak podawane w zastrzykach podskórnych.
Źródło
J Diabetes Investig. 2018 Mar 4. Postprandial glucose-lowering effect of premeal consumption of protein-enriched, dietary fiber-fortified bar in individuals with type 2 diabetes mellitus or normal glucose tolerance. Bae JH, Kim LK, Min SH, Ahn CH, Cho YM.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

