Daj cynk sercu mężczyzny

Duża zawartość cynku w diecie wiąże się z mniejszą śmiertelnością mężczyzn związaną z chorobą serca.  

Ponieważ od pewnego czasu pojawiają się informacje, że zawartość metali we krwi koreluje ze śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia, badacze z Japonii postanowili sprawdzić, czy przełoży się to na dietę. Sprawdzali ją pod kątem zawartości cynku oraz miedzi. W badaniu wzięło udział blisko 60 tys. osób obu płci, w wieku 40-79 lat.

Obserwacja trwała 20 lat (1989-2009), w tym czasie wśród badanych doszło do 3388 zgonów z powodu chorób serca lub naczyń (w tym 1514 spowodowanych udarem, 702 chorobą serca).

Duże spożycie miedzi okazało się nie być związane ze śmiertelnością w przebiegu chorób serca, ale miało niekorzystny wpływ m.in. na ryzyko udaru i innych chorób. Cynk natomiast zmniejszał ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej o ok. 30 proc. – jednak tylko u mężczyzn, nie u kobiet. 

Źródło

J Nutr Biochem. 2018 Feb 13;56:126-132. Associations between copper and zinc intakes from diet and mortality from cardiovascular disease in a large population-based prospective cohort study. Eshak ES, Iso H, Yamagishi K, Maruyama K, Umesawa M, Tamakoshi A.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s