Duża zawartość cynku w diecie wiąże się z mniejszą śmiertelnością mężczyzn związaną z chorobą serca.
Ponieważ od pewnego czasu pojawiają się informacje, że zawartość metali we krwi koreluje ze śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia, badacze z Japonii postanowili sprawdzić, czy przełoży się to na dietę. Sprawdzali ją pod kątem zawartości cynku oraz miedzi. W badaniu wzięło udział blisko 60 tys. osób obu płci, w wieku 40-79 lat.
Obserwacja trwała 20 lat (1989-2009), w tym czasie wśród badanych doszło do 3388 zgonów z powodu chorób serca lub naczyń (w tym 1514 spowodowanych udarem, 702 chorobą serca).
Duże spożycie miedzi okazało się nie być związane ze śmiertelnością w przebiegu chorób serca, ale miało niekorzystny wpływ m.in. na ryzyko udaru i innych chorób. Cynk natomiast zmniejszał ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej o ok. 30 proc. – jednak tylko u mężczyzn, nie u kobiet.
Źródło
J Nutr Biochem. 2018 Feb 13;56:126-132. Associations between copper and zinc intakes from diet and mortality from cardiovascular disease in a large population-based prospective cohort study. Eshak ES, Iso H, Yamagishi K, Maruyama K, Umesawa M, Tamakoshi A.