Działanie mózgu zależy od diety

Dieta wpływa nie tylko na stan fizyczny naszego organizmu, ale także na funkcjonowanie mózgu, i to nie tylko w aspekcie chorób układu nerwowego, ale i tak „prozaicznych” czynności jak generowanie emocji, odczuć, chęci i nawet więcej – samoświadomości – piszą polscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w arcyciekawej pracy przeglądowej. 

(Artykuł jest dostępny w całości w języku angielskim pod linkiem źródłowym). Warto się z nim zapoznać, bo gromadzi na kilku stronach przydatną wiedzę o metabolizmie mózgu – narządu, który pochłania przeszło 20 proc. energii wydatkowanej na codzienne życie!

Najważniejsze przesłanie dotyczące diety mówi o tym, że pewne substancje działają neuroprotekcyjnie, tzn. chronią komórki nerwowe przed uszkodzeniem. Należą do nich:

  • niektóre aminokwasy (tryptofan, fenyloalanina, tyrozyna, tauryna);
  • glukoza – podstawowe (choć niejedyne) źródło energii dla mózgu;
  • witaminy z grupy B (B12, B6, B4 [cholina, będąca składnikiem lecytyny], B1);
  • witaminy C, E i D;
  • beta-karoten (prekursor witaminy A);
  • substancje mineralne (selen, cynk, magnez, żelazo, miedź, mangan, jod);
  • antyoksydanty;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, jak kwas arachidonowy, dokozaheksaenowy (DHA), eikozapentaenowy (EPA) i gamma-linolenowy (GLA).

Co podkreślają autorzy, źle zbilansowana dieta (bez odpowiedniej ilości białka, witamin i minerałów) może zaburzać neurotransmisję w mózgu (komórki nerwowe porozumiewają się bowiem za pomocą wydzielania do synaps substancji chemicznych, zwanych neurotransmiterami), co może mieć znaczenie w rozwoju wielu chorób układu nerwowego, od depresji, przez neuropatie, przedwczesne starzenie się i śmierć neuronów, aż po chorobę Parkinsona, demencję i chorobę Alzheimera.

Źródło

Rocz Panstw Zakl Hig. 2018;69(1):15-21. Influence of selected dietary components on the functioning of the human nervous system. Wendołowicz A, Stefańska E, Ostrowska L.