Naukowcy z Uniwersytetu w Heidelbergu (Niemcy) przywrócili komórkom nowotworowym wrażliwość na chemioterapeutyki za pomocą kapsaicyny oraz piperyny – dwóch substancji odpowiadających za ostrość różnych rodzajów papryki i pieprzu.
Jednym z problemów podczas leczenia nowotworów jest rozwój oporności na podawane leki z grupy chemioterapeutyków. Wygląda to tak, jakby nowotwór zdawał sobie sprawę z tego, że ta akurat substancja jest dla niego szkodliwa, więc pozbywał się jej z wnętrza komórek. Do tego celu służą m.in. białka transportowe, które wiążą leki i usuwają je poza komórkę rakową. Proces ten wymaga wiele energii, w związku z tym transportery te posiadają specjalne miejsce wiążące główny nośnik energii komórkowej – ATP, i nazywają się białkami kasetonowymi wiążącymi ATP.
Naukowcy postanowili sprawdzić, czy kapsaicyna i piperyna wpłyną na proces usuwania przez nowotwór leków za pomocą tych białek transportowych. Na warsztat wzięli linie komórkowe ludzkiego raka jelita grubego i białaczki, sprawdzając ich wrażliwość na klasyczny lek antynowotworowy – doksorubicynę.
Jak się okazuje, kapsaicyna i piperyna synergistycznie zwiększały skuteczność doksorubicyny w zabijaniu komórek nowotworowych. Oba badane związki zwiększały wewnątrzkomórkowe stężenie transporterów leków, co jak się wydaje, można interpretować następująco: kapsaicyna z piperyną nie hamują wytwarzania transporterów, ale uniemożliwiają ich wyjście poza komórkę, co oznacza, że leki nie mogą być łatwo usuwane przez nowotwór do przestrzeni zewnątrzkomórkowej.
Autorzy podsumowują, że obie badane substancje mają potencjał uwrażliwiający nowotwory na leki, co może być wykorzystane w tworzeniu strategii przełamujących oporność komórek nowotworowych na chemioterapię.
Źródło
Molecules. 2018 Mar 2;23(3). Capsaicin and Piperine Can Overcome Multidrug Resistance in Cancer Cells to Doxorubicin. Li H, Krstin S, Wang S, Wink M.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

