Ekstrakty z fasoli dobre w cukrzycy

Włoscy naukowcy zajmujący się badaniami żywności przebadali sześć ekstraktów z fasoli pod kątem obecności w nich enzymów hamujących rozkład węglowodanów i tłuszczów. Rezultaty są więcej niż obiecujące – osoby pragnące schudnąć i chorzy na cukrzycę powinny zdecydowanie zaprzyjaźnić się z fasolą.

Wydawałoby się, że tak powszednia roślina jak fasola nie może mieć właściwości zdrowotnych. Nic bardziej mylnego – naukowcy od dawna wiedzą o korzyściach zdrowotnych z fasoli, o których możesz przeczytać w osobnym artykule. Włosi przygotowali ekstrakty bogate w polifenole i sprawdzali, jak wpłyną one na aktywność enzymów odpowiadających za metabolizm węglowodanów.

Okazało się, że ekstrakty z fasoli hamują aktywność tych enzymów w sposób zależny od dawki, przy czym – co jest nowością – działają również po ugotowaniu, choć nieco słabiej (wcześniej uważano, że inhibitory enzymów, np. fasolamina, są termolabilne i że wysoka temperatura je dezaktywuje). Stężenia wmagana do zahamowana aktywności o połowę wynosiły odpowiednio:

  • 69-126 μg/ml i 107-184 μg/ml dla α-amylazy (przed i po gotowaniu);
  • 39-74 μg/ml i 51-122 μg/ml dla α-glukozydazy;
  • 63-103 i 92-128 μg/ml w przypadku lipazy.

Pierwsze dwa wspomniane enzymy odpowiadają za rozkład cukrów złożonych w jelitach, drugi za rozkład tłuszczów. Ich zahamowanie przez ekstrakt z fasoli spowoduje, że wielocukry i tłuszcze nie zostaną rozłożone w rąbku szczoteczkowym jelita, nie zostaną wchłonięte i zostaną wydalone z kałem. Ponieważ nie zostaną wchłonięte, organizm nie będzie ich odkładał ani korzystał z nich jako źródła energii, czyli będzie wykorzystywał te już odłożone (w wątrobie i tkance tłuszczowej).

Najlepszym zaś praktycznym dowodem, że ekstrakt z fasoli działa, jest zwiększona ilość gazów, świadcząca o tym, że do jelita grubego przedostało się więcej węglowodanów złożonych, które zadziałały jak prebiotyki i zostały rozłożone przez florę bakteryjną.

Autorzy zwracają uwagą na konieczność przeprowadzenia badań in vivo, w któych potwierdzono by spodziewane korzyści ekstraktów z fasoli – a póki co traktują je jako potencjalną żywność funkcjonalną.

Źródło

Int J Food Sci Nutr. 2018 Jan 16:1-11. Alpha-amylase, α-glucosidase and lipase inhibiting activities of polyphenol-rich extracts from six common bean cultivars of Southern Italy, before and after cooking. Ombra MN, d’Acierno A, Nazzaro F, Spigno P, Riccardi R, Zaccardelli M, Pane C, Coppola R, Fratianni F.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s