Ekstrakty roślinne o wysokiej zawartości antocyjanów mogą zwiększać wydolność fizyczną i poprawiać regenerację powysiłkową. Są to wnioski z metaanalizy danych dokonanej przez autorów z Federalnego Centrum Żywienia, Biotechnologii i Bezpieczeństwa Żywności w Moskwie (Federacja Rosyjska). 

Antocyjany to polifenole roślinne o właściwościach antyoksydacyjnych oraz wspierających dobroczynne bakterie jelitowe. W analizowanych przez autorów badaniach z udziałem sportowców źródłem antocyjanów były głównie czarne porzeczki, jagody borówki oraz wiśnie odmiany Montmorency (aczkolwiek nie stwierdzono, by źródło grało szczególnie wielką rolę). 

Dawki antocyjanów w suplementacji wynosiły od 86 do 547 mg dziennie przez 1 do 10 dni. Wykazano, że takie dawki wpływają korzystnie na wybrane parametry zdolności do wysiłku oraz przyspieszają regenerację. Autorzy wskazują kilka możliwych mechanizmów ich działania, w tym: 

  • antyoksydację (m.in. za pośrednictwem genów kodujących elementy układów komórkowych chroniących jej struktury przed utlenianiem);
  • regulację apoptozy miocytów;
  • wpływ na układ odpornościowy;
  • poprawę ukrwienia mięśni w wyniku aktywacji  syntazy tlenku azotu. 

Na podstawie

Krasutsky AG, Aksenov IV. [Anthocyanins as an element of nutritional support for athletes: effects and molecular mechanisms of action]. Vopr Pitan. 2024;93(3):5-13. Russian. doi: 10.33029/0042-8833-2024-93-3-5-13. Epub 2024 Apr 22. PMID: 39024166.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.