Japońscy naukowcy wskazują na element diety wspierający witalność starszych osób: jest to błonnik, a konkretnie jego specyficzna postać: częściowo hydrolizowana guma guar.
Guma guar to naturalny polisacharyd, pozyskiwany z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba, znanej również pod nazwą guar. Jest to rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika, szeroko stosowana w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Autorzy badania sprawdzali skutki suplementacji częściowo hydrolizowanej gumy guar na funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne ogólnie zdrowych starszych osób. Uczestnicy spożywali codziennie przez 12 tygodni albo 5 g gumy guar, albo placebo (badanie przeprowadzono z randomizacją i losowym doborem do grupy). Po 8 i 12 tygodniach dokonywano oceny funkcji poznawczych, jakości snu i subiektywnego odczucia nastroju.
Wyniki testów funkcji poznawczych w aspekcie pamięci wzrokowej oraz pewien parametr jakości snu (senność przy wstawaniu) okazały się istotnie lepsze w grupie aktywnej interwencji.
Istotnie lepsze okazały się też zmienne oceniające witalność, aktywność i stopień dezorientacji.
Mechanizm korzystnego działania neuropsychologicznego tej postaci błonnika najprawdopodobniej związany jest z odżywianiem dobroczynnych bakterii, które za pośrednictwem metabolitów, nerwu błędnego i układu immunologicznego mogą wpływać na pracę mózgu. Błonnik jest jednym z klasycznych nutraceutyków, którego suplementację warto rozważyć w każdym wieku, nie tylko w podeszłym.
Na podstawie
Abe A, Kapoor MP, Morishima S, Ozeki M, Sato N, Takara T, Naito Y. Effectiveness of Partially Hydrolyzed Guar Gum on Cognitive Function and Sleep Efficiency in Healthy Elderly Subjects in a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, and Parallel-Group Study. Nutrients. 2024 Apr 19;16(8):1211. doi: 10.3390/nu16081211. PMID: 38674901; PMCID: PMC11054110.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

