Chińscy naukowcy przeprowadzili metaanalizę dostępnych badań klinicznych poświęconych wykorzystaniu polifenoli roślinnych w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Rezultaty przeglądu i analizy danych uzyskanych od przeszło 2000 osób wskazują, że wedle aktualnego stanu wiedzy tylko jeden polifenol jest w tym kontekście mało kontrowersyjny, inne wciąż czekają na większą liczbę prac o spójnych wynikach.
Tym związkiem z grupy polifenoli o najlepiej udokumentowanym wpływie jest kurkumina – może działać odchudzająco, zmniejszać aktywność enzymów wątrobowych, poprawiać metabolizm węglowodanów i tłuszczów (powoduje redukcję stężenia cholesterolu, triglicerydów, oporności tkanek na insulinę).
W pojedynczych pracach (ale nie w całej metaanalizie) obserwowano pozytywne rezultaty związane ze stosowaniem katechiny, sylimaryny, resweratrolu, antocyjanin i flawonoidów cytrusowych (naryngeniny i hesperydyny). Konieczne są więc kolejne prace badawcze, które pozwolą rzucić więcej światła na możliwość wsparcia wątroby i łagodzenia zaburzeń metabolicznych z użyciem tych substancji. Kurkumina jest za to w stłuszczeniu wątroby numerem 1 wśród polifenoli.
Na podstawie
Yang K, Chen J, Zhang T, Yuan X, Ge A, Wang S, Xu H, Zeng L, Ge J. Efficacy and safety of dietary polyphenol supplementation in the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis. Front Immunol. 2022 Sep 9;13:949746. doi: 10.3389/fimmu.2022.949746. PMID: 36159792; PMCID: PMC9500378.