Lekarze różnych specjalności, naukowcy z prestiżowej Harvard Medical School ogłosili, że suplementacja witaminy D zapobiega rozwojowi chorób autoimmunologicznych. Tak wskazują przełomowe wyniki badania VITAL. 

Badanie VITAL objęło dużą grupę dorosłych Amerykanów; miało sprawdzić, czy suplementacja kwasów omega-3 i witaminy D wpłynie na śmiertelność z różnych przyczyn. Głównego celu nie udało się osiągnąć, jednak zgromadzone dane posłużyły także do analizy wpływu tej suplementacji na występowanie chorób autoimmunologicznych: łuszczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, zapalenia tarczycy typu Hashimoto itd.

Analizowano grupę przeszło 25 tys. osób w średnim wieku 67 lat. Choroby z autoagresji wystąpiły u ok. 280 uczestników. Analiza wskazała, że w grupie suplementującej przez 5 lat wyłącznie kwasy omega-3 zachorowań takich było wyraźnie mniej niż w grupie placebo, ale różnica nie była istotna statystycznie. Jednak w grupie, która otrzymywała witaminę D, redukcja zachorowań wyniosła ok. 30 proc., niezależnie od tego, czy przyjmowali kwasy omega-3, czy nie. 

Ważna właściwość witaminy D, czyli prewencja ataku układu immunologicznego na własne tkanki została tu wykazana w dużym badaniu interwencyjnym, a takie badania uważa się współcześnie za dowód na związki przyczynowo-skutkowe. To, co obserwowano wcześniej u myszy laboratoryjnych, udało się potwierdzić w badaniu klinicznym.

Zdaniem jednej z autorek badania, prof. Karen Costenbader w celu prewencji chorób z autoagresji warto przyjmować witaminę D w dawce 2000 j. wraz z rybimi kwasami omega-3 w dawce 1 g. 

Na podstawie 

Hahn J, Cook NR, Alexander EK, Friedman S, Walter J, Bubes V, Kotler G, Lee IM, Manson JE, Costenbader KH. Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial. BMJ. 2022 Jan 26;376:e066452. doi: 10.1136/bmj-2021-066452. PMID: 35082139.