Naukowcy zajmujący się farmakologią oraz medycyną komplementarną z ośrodków w RFN i Szwajcarii zbadali podstawową farmakokinetykę związaną ze skrzypem i jego ważnym składnikiem: krzemem. Dowiedzieć się chcieli przede wszystkim tego, jak krzem wchłania się po spożyciu skrzypu. 

Badanie przeprowadono z udziałem 12 ochotników, którym przez półtora dnia zalecono dietę ubogą w krzem, a następnie podawano przez trzy dni trzy rodzaje napojów: herbatę bardzo bogatą w krzem, średnio bogatą lub (w ramach kontroli) wodę ubogą w krzem. 

Ostatni napój (kontrola) nie zwiększał stężenia krzemu we krwi. Pierwsze dwa natomiast – napary ze skrzypu – wyraźnie to stężenie podnosiły, do podobnego poziomu (z tym że napar z większą ilością krzemu czynił to dwukrotnie szybciej, maksymalne stężenie krzemu w osoczu pojawiało się już po godzinie, w drugim przypadku po dwóch godzinach). W obu grupach w ciągu 24 godz. doszło do zwiększenia stężenia krzemu w moczu, co oznacza, że minerał ten był usuwany przez nerki i nie akumulował się w organizmie. Nie stwierdzono natomiast, by zmieniły się parametry immunologiczne, które mogłyby wskazywać na hamowanie aktywności układu odpornościowego (immunosupresję). 

Z tego badania wynika, że:

  • krzem ulega dość szybkiej eliminacji z organizmu;
  • nie daje ewidentnych, łatwych do wychwycenia, szybkich efektów, przynajmniej jeśli chodzi o układ odpornościowy;
  • w dużych dawkach napar ze skrzypu może powodować biegunkę (obserwowano ją u czterech osób po przyjęciu bogatego w krzem naparu).

Skrzyp jest obecny w medycynie ludowej różnych narodów i był stosowany m.in. do leczenia chorób o podłożu zapalnym. Sam krzem, w który skrzyp jest bogaty, jest dość popularnym suplementem wśród osób z przewlekłymi chorobami stawów, kości (osteoporozą), problemami ze skórą, paznokciami czy włosami (i nie tylko). Mimo to, nie udowodniono bezsprzecznie wpływu krzemu na organizm ludzki, choć pewne dane pozwalają przypuszczać, że może pełnić jakąś rolę w kościotworzeniu i wytwarzaniu kolagenu. 

Na podstawie

Waterstradt A, Winker M, Zimmermann-Klemd AM, Devi S, Lederer AK, Huber R, Gründemann C. Silicon Resorption from Equisetum arvense Tea – A Randomized, Three-Armed Pilot Study. Planta Med. 2021 Oct 27. doi: 10.1055/a-1643-5493. Epub ahead of print. PMID: 34706374.