Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie wykazali w swoim doświadczeniu, że właściwości antybakteryjne czosnku są na tyle silne, że można go próbować wykorzystywać do wzmacniania działania antybiotyków.
Wiedza o działaniu przeciwzakaźnym czosnku jest w zasadzie powszechna, część lekarzy nawet wykorzystuje czosnek w chorobach dróg oddechowych jako wspomaganie leczenia (to zresztą tylko jeden aspekt rozlicznych działań biologicznych czosnku, z nimi można się zapoznać, przeglądając badania naukowe pod tym linkiem).
Naukowcy z Lublina postanowili ocenić siłę działania przeciwbakteryjnego ekstraktów z czosnku. Taka praca może przybliżyć nas do znalezienia substancji wspomagających walkę z bakteriami opornymi na antybiotyki, które są zmorą oddziałów szpitalnych i coraz częściej pojawiają się w środowisku, grożąc trudnymi do opanowania infekcjami.
Naukowcy ocenili skuteczność ekstraktu z czosnku w hamowaniu rozwoju zarówno bakterii wrażliwych na antybiotyki (w tym enterokoków, gronkowców złocistych, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli), jak i wyselekcjonowanych szczepów opornych na leki (gronkowce złociste i Escherichia coli oporne na beta-laktamy, enterokoki oporne na wankomycynę i aminoglikozydy, szczepy Klebsiella pneumoniae wytwarzające enzymy rozkładające antybiotyki beta-laktamowe).
Rezultaty mogą być zaskakujące nawet dla fanów medycyny naturalnej. Ekstrakt z czosnku okazał się wobec części z badanych mikroorganizmów skuteczniejszy niż gentamicyna (antybiotyk z grupy aminoglikozydów) i równie skuteczny wobec trzech z czterech bakterii opornych na antybiotyki (przy czym, co ważne, czosnek działał generalnie bakteriobójczo, a nie bakteriostatycznie, czyli zabijał bakterie, a nie powstrzymywał ich rozwój – ma to znaczenie o tyle, że jeśli lek tylko zahamuje rozwój bakterii, trzeba jeszcze poczekać na zadziałanie układu odpornościowego, który musi je ostatecznie wyeliminować).
Autorzy zaobserwowali też, że dodanie ekstraktu z czosnku do antybiotyku działało synergistycznie wobec większości testowanych bakterii, co jawnie wskazuje na możliwości, jakie niesie suplementacja w ramach wspierania antybiotykoterapii w praktyce klinicznej.
Czekamy na badania kliniczne.
Na podstawie
Magryś A, Olender A, Tchórzewska D. Antibacterial properties of Allium sativum L. against the most emerging multidrug-resistant bacteria and its synergy with antibiotics. Arch Microbiol. 2021 Feb 27. doi: 10.1007/s00203-021-02248-z. Epub ahead of print. PMID: 33638666.