Suplementacja kwasów omega-3 wiąże się ze zwiększeniem stężenia witaminy D we krwi – ogłosił międzynarodowy zespół naukowców.
Takie wyniki przyniósł przegląd dziesięciu randomizowanych badań klinicznych opublikowanych przed styczniem 2020 r. Zbiorcza analiza danych wskazała, że suplementacja kwasów omega-3 istotnie zwiększa zasoby witaminy D mierzone stężeniem 25(OH)D we krwi. Największe efekty uzyskuje się, gdy suplementacja kwasów omega-3 trwa dłużej niż 8 tygodni i u osób z niedoborem witaminy D <20 ng/ml. O dziwo, lepiej pod tym względem działały mniejsze dawki kwasów omega-3 (≤1000 mg dziennie) niż większe.
Średni wzrost stężenia aktywnego metabolitu witaminy D, jaki powodowały kwasy omega-3, może nie jest imponujący (3.77 ng/ml), ale zwraca uwagę na możliwe związki między metabolizmem obu tych nutraceutyków. Pokazuje też, że łączenie ich obu może mieć sens nie tylko w aspekcie spodziewanego działania biologicznego (np. efektów przeciwzapalnych), ale też możliwej synergii na poziomie czysto farmakokinetycznym.
Na podstawie
Alhabeeb H, Kord-Varkaneh H, Tan SC, Găman MA, Otayf BY, Qadri AA, Alomar O, Salem H, Al-Badawi IA, Abu-Zaid A. The influence of omega-3 supplementation on vitamin D levels in humans: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020 Dec 25:1-8. doi: 10.1080/10408398.2020.1863905. Epub ahead of print. PMID: 33356450.