Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego (Dania) w elegancki sposób pokazali, jak dodatek morskich wodorostów do posiłku zmniejsza apetyt i wpływa na gospodarkę węglowodanową.
Wodorosty, zwłaszcza brunatnice, są bogate w składniki, które wpływają na wydzielanie hormonów jelitowych, a przez to mogą regulować apetyt i szybkość narastania odczucia sytości. Taka opcja jest od dawna postulowana jako jedna z metod wspomagania leczenia cukrzycy.
Autorzy badania wykorzystali dwa glony należące do brunatnic: Laminaria digitata oraz Undaria pinnatifida (ten drugi powszechnie znany pod nazwą wakame). Podawali je 20 zdrowym osobom w ramach posiłków testowych (jedna z brunatnic, a po niej posiłek zawierający 30 g skrobi, lub posiłek kontrolny na bazie białka grochu, o takiej samej wartości kalorycznej); grupy eksperymentalne krzyżowano, aby zapobiec uzyskaniu przypadkowych wyników.
Analiza wskazała, że podanie przed posiłkiem brunatnic skutkowało mniejszą glikemią, przy czym po podaniu pierwszej z nich obserwowano mniejsze stężenie peptydu C (związek świadczący o ilości syntetyzowanej przez trzustkę insuliny) i większe stężenie GLP-1 (hormon jelitowy zwalniający pasaż w żołądku i jednocześnie hamujący apetyt). Uczestnicy mieli zaznaczać poziom apetytu na prostej skali wizualnej – także ta analiza potwierdziła jego przyspieszone hamowanie po brunatnicach.
To badanie sugeruje, że brunatnice można próbować wykorzystać – być może także w formie suplementów – u osób, u których nadmierny apetyt jest problemem nie do pokonania. Takimi są np. osoby otyłe lub niektórzy chorzy na cukrzycę. Przed praktycznym wykorzystaniem brunatnic trzeba będzie tylko sprawdzić, czy u chorych na cukrzycę lub walczących z nadwagą efekt ten jest widoczny i możliwy do uzyskania realnymi dawkami wodorostów. Biorąc pod uwagę, że udało się go wykazać w badania klinicznym, można mieć na to nadzieję. Zupełnie inne jest pytanie, czy spora dawka jodu potencjalnie dostarczona z tymi wodorostami (brunatnice są w jod wyjątkowo bogate) okaże się bezpieczna, ale to również temat na kolejne badania naukowe.
Na podstawie
Clin Nutr. 2020 Aug 31;S0261-5614(20)30443-X. Effects of brown seaweeds on postprandial glucose, insulin and appetite in humans – A randomized, 3-way, blinded, cross-over meal study. Nazikussabah Zaharudin et al.