Amerykańscy naukowcy na łamach fachowego czasopisma poświęconego leczeniu chorób zakaźnych podsumowują wiedzę, w jakich mechanizmach kwasy omega-3 mogą przeciwdziałać zakażeniu koronawirusem SARS-CoV2. 

W odróżnieniu od innych specjalistów ich zdaniem głównym działaniem kwasów z rodziny omega-3 – eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA) może być nie tyle wpływ przeciwzapalny, co zmiana struktury błon komórkowych – na taką, która utrudni fuzję wirusa i jego wnikanie do wnętrza komórek. Ich zdaniem można to osiągnąć za pomocą suplementów zawierających te kwasy omega-3 – a na pewno warto próbować, nawet ze względu na inne mechanizmy działania antywirusowego i inne korzyści zdrowotne. 

Te inne mechanizmy obejmują:

  • utrudnianie rozwoju reakcji zapalnej, w tym reaktywności limfocytów CD8+ odpowiadających za zabijanie komórek zainfekowanych wirusami;
  • utrudnianie rozwoju burzy cytokinowej, co może powstrzymywać niewydolność wielonarządową często prowadzącą do śmierci w przebiegu COVID-19;
  • stymulację innych komórek odpornościowych, w tym komórek pierwszej linii obrony – makrofagów, oraz limfocytów B (produkujących przeciwciała), komórek NK, granulocytów i komórek dendrytycznych;
  • stymulację wytwarzania interferonu (uniwersalnej substancji hamującej replikację wirusów);
  • a nawet bezpośrednie działanie antydrobnoustrojowe, nieeksplorowane dotąd przez firmy farmaceutyczne;
  • stymulacja układów antyoksydacyjnych, która – co wykazano w badaniu klinicznym – zmniejsza śmiertelność w przebiegu ostrego uszkodzenia płuc (ARDS), które także jest obserwowane jako powikłanie COVID-19;

Mimo że brak celowanych badań klinicznych, zdaniem autorów suplementy zawierające kwasy omega-3 mogą być niedrogą i stosunkowo bezpieczną opcją profilaktyczną, zwłaszcza w grupie zwiększonego ryzyka (szczególnie wskazana jest konsultacja lekarska, jeśli ktoś stosuje leki przeciwzakrzepowe, tzw. na rozrzedzenie krwi, i chciałby też przyjmować kwasy omega-3).  Temat suplementacji jest ważny choćby z powodu badań przekrojowych, które ukazują, że 9 na 10 Amerykanów nie spożywa wystarczającej ilości źródeł tego nutraceutyku. W Polsce niestety może być podobnie – wszak tłuste ryby morskie i wodorosty, najważniejsze źródła kwasów omega-3, nie są naszym codziennym przysmakiem. 

Na podstawie

Hathaway D, Pandav K, Patel M, Riva-Moscoso A, Singh BM, Patel A, Min ZC, Singh-Makkar S, Sana MK, Sanchez-Dopazo R, Desir R, Fahem MMM, Manella S, Rodriguez I, Alvarez A, Abreu R. Omega 3 Fatty Acids and COVID-19: A Comprehensive Review. Infect Chemother. 2020 Dec;52(4):478-495. doi: 10.3947/ic.2020.52.4.478. PMID: 33377319; PMCID: PMC7779984.