Prof. Paul Marik, który zasłynął badaniem wskazującym na niezwykłą skuteczność dodawania witaminy C do leczenia sepsy, dziś pokazuje, że osobom w stanie krytycznym w przebiegu COVID-19 brakuje witaminy C i witaminy D. 

Badanie przeprowadzono w grupie 21 wymagających intensywnej terapii pacjentów amerykańskiego szpitala North Suburban Medical Center w Thornton w maju 2020 r. (byli w wieku od 20 do 94 lat; 10 osób z tej grupy zmarło). 

U większości stwierdzono niskie poziomy witaminy C i D we krwi, przy czym zaawansowany wiek i niedobór witaminy D wydają się czynnikami ryzyka zgonu. Wielu z badanych miało choroby współistniejące (cukrzycę, insulinooporność, nadwagę lub otyłość), a te kojarzą się z niedoborami obu witamin. 

Autorzy uważają, że powinno się eksplorować związki witaminy C i D z przebiegiem COVID-19, przede wszystkim w celu ustalenia, czy rutynowe uzupełnianie witaminy C i D pozajelitowo u najciężej chorych przełoży się na poprawę wyników terapii. 

Na podstawie

Med Drug Discov. 2020 Sep 18;100064. Serum levels of vitamin C and vitamin D in a cohort of critically ill COVID-19 patients of a north American community hospital intensive care unit in may 2020. A pilot study. Cristian Arvinte et al.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s