Prof. Paul Marik, który zasłynął badaniem wskazującym na niezwykłą skuteczność dodawania witaminy C do leczenia sepsy, dziś pokazuje, że osobom w stanie krytycznym w przebiegu COVID-19 brakuje witaminy C i witaminy D.
Badanie przeprowadzono w grupie 21 wymagających intensywnej terapii pacjentów amerykańskiego szpitala North Suburban Medical Center w Thornton w maju 2020 r. (byli w wieku od 20 do 94 lat; 10 osób z tej grupy zmarło).
U większości stwierdzono niskie poziomy witaminy C i D we krwi, przy czym zaawansowany wiek i niedobór witaminy D wydają się czynnikami ryzyka zgonu. Wielu z badanych miało choroby współistniejące (cukrzycę, insulinooporność, nadwagę lub otyłość), a te kojarzą się z niedoborami obu witamin.
Autorzy uważają, że powinno się eksplorować związki witaminy C i D z przebiegiem COVID-19, przede wszystkim w celu ustalenia, czy rutynowe uzupełnianie witaminy C i D pozajelitowo u najciężej chorych przełoży się na poprawę wyników terapii.
Na podstawie
Med Drug Discov. 2020 Sep 18;100064. Serum levels of vitamin C and vitamin D in a cohort of critically ill COVID-19 patients of a north American community hospital intensive care unit in may 2020. A pilot study. Cristian Arvinte et al.