Chińscy naukowcy wykazali, że połączenie suplementacji kwasów omega-3 oraz fitosteroli ułatwia zwalczanie stłuszczenia wątroby.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to choroba, w której w komórkach wątroby odkładają się kropelki tłuszczu. Spowodowane jest najczęściej złą dietą i kiepskim stylem życia, czasami rozwija się z powodu zatrucia toksynami, metalami ciężkimi lub lekami. Zwykle łączy się z zaburzeniami metabolizmu tłuszczów i węglowodanów (cukrzycą typu 2 – stłuszczenie wątroby wykrywa się nawet u połowy tych chorych) i wpływa na cały organizm (daje objawy takie jak osłabienie, ogólnie złe samopoczucie, bóle w prawym podżebrzu). Jedna z teorii mówi, że odkładanie tłuszczu to wyraz zaburzeń czynności wątroby, druga – że kropelki te pełnią funkcję ochronną. W obu przypadkach świadczą o patologii. Można to sobie prosto tłumaczyć tym, że wątroba, która odkłada tłuszcz, to wątroba mało aktywna, obładowana, daleka od swoich możliwości – a jej zadania są absolutnie nie do zastąpienia. Wątroba pełni główną rolę odtruwającą (w tym z toksyn bakteryjnych, które płyną z jelit!), metabolizującą pokarmy oraz budulcową (mnóstwo białek niezbędnych organizmowi, jak transportowa albumina, czynniki krzepnięcia krwi czy białko ostrej fazy CRP jest wytwarzanych w wątrobie). 

Tymczasem stłuszczenie wątroby może być groźne – może przejść w ostrzejszą postać zapalną, prowadzić do nasilonego włóknienia wątroby i nawet jej marskości. Stłuszczenie wątroby nawet niealkoholowe (tzn. takie, które nie jest wywołane nadmiernym spożyciem alkoholu, a w naszej cywilizacji to zdecydowanie najczęstsza toksyna uszkadzająca wątrobę) występuje w zachodnich społeczeństwach często. Ze stłuszczeniem wątroby mamy prawdopodobnie do czynienia w sytuacji, kiedy nie mamy stwierdzonego zakażenia wirusami powodującymi zapalenie wątroby ani nie możemy stwierdzić innych takich czynników, (np. nadmiaru alkoholu, toksyn, leków), a mamy podniesione tzw. enzymy wątrobowe (zwłaszcza ALT), charakterystyczne zmiany obrazu wątroby wykazuje także USG. 

Naukowcy z Szanghaju postanowili sprawdzić, jak na tak uszkodzoną wątrobę zadziałają kwasy omega-3 w połączeniu z estrami fitosteroli. Fitosterole to związki przypominające budową cholesterol i dzięki temu „zatykające” miejsca, w których cholesterol wchłania się w przewodzie pokarmowym – zauważono, że ich regularne spożywanie „pomaga” wątrobie, nie do końca zresztą wiadomo, czemu – być może dzięki „zwolnieniu jej” z metabolizowania cholesterolu dostarczanego z dietą, a może poprzez wpływ na florę jelitową i zmniejszenie wytwarzania toksyn bakteryjnych (albo jedno i drugie). Nie jest to wykluczone – mamy wszak obserwacje pozwalające podejrzewać, że lipoproteiny transportujące cholesterol chronią nas przed toksynami wytwarzanymi przez mikroorganizmy w jelitach oraz że ilość cholesterolu w diecie jest poważnym czynnikiem ryzyka stłuszczenia wątroby. 

Notabene, jedną ze skuteczniejszych metod leczenia otłuszczenia wątroby jest schudnięcie – tylko że to na tyle trudne do uzyskania, że w celu pomocy tym chorym poszukuje się skutecznych metod wśród i leków, i suplementów. 

W ramach badania u 96 osób zastosowano kwasy EPA i DHA w stosunku 450 : 1500 mg) oraz 3300 mg fitosteroli. Badanie miało 4 grupy (jedną kontrolną placebo, dwie interwencyjne z monoterapią i jedną interwencyjną z terapią skojarzoną). Podstawowym w tym badaniu klinicznym parametrem była różnica współczynnika osłabienia sygnału między wątrobą a śledzioną w tomografii komputerowej (różnica obrazów między tymi narządami pozwala wnioskować o ilości tłuszczu nagromadzonego wewnątrz komórek wątrobowych). Poza tym badano stężenie cytokin prozapalnych. 

Po 12 tygodniach suplementacji:

  • grupa otrzymująca leczenie skojarzone (omega-3 plus fitosterole) osiągnęła największą redukcję cholesterolu i triglicerydów
  • w grupie tej stwierdzono najlepszą poprawę obrazu wątroby w tomografii komputerowej (zwłaszcza wśród chorych z największym stopniem stłuszczenia wątroby)
  • grupa ta osiągnęła istotną redukcję cytokiny prozapalnej TGFβ – ma to znaczenie o tyle, że ewentualne włóknienie wątroby wikłające stłuszczenie jest najprawdopodobniej wynikiem aktywności zapalnej układu immunologicznego, a spadek stężenia cytokin świadczy o wygaszaniu zapalenia i może być w tej chorobie korzystny (aby to potwierdzić, konieczne byłyby znacznie dłuższe obserwacje stanu klinicznego chorych). 

Jak się wydaje, suplementacja kwasów omega-3 oraz fitosteroli roślinnych może wspomagać leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby. A biorąc pod uwagę częstość tej choroby w naszym kręgu kulturowym (może ją mieć nawet kilkanaście procent „zdrowych” osób do kilkudziesięciu procent otyłych), może okazać się, że suplementacja ta dołączy do niezbędnych „na co dzień”. 

Na podstawie

Br J Nutr. 2020 May 28;123(10):1148-1158. Combined effect of n-3 fatty acids and phytosterol esters on alleviating hepatic steatosis in non-alcoholic fatty liver disease subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Song L, Zhao XG, Ouyang PL, Guan Q, Yang L, Peng F, Du H, Yin F, Yan W, Yu WJ, Yan H.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s