W polskiej populacji otyłość i niedostateczne spożycie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi – stwierdzili naukowcy z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Na pytanie „skąd się bierze rak” prawdopodobnie dostaniemy tyle różnych odpowiedzi, ile osób zapytamy. Zwłaszcza że jednej prostej i najlepszej odpowiedzi nie ma. Są jednak dane, że zły styl życia ryzyko raka po prostu zwiększa. I można to pokazać w badaniu takim jak właśnie opisywane – tym cenniejszym, że przeprowadzonym w polskiej populacji, stosującej polską dietę i w polskim środowisku oraz prowadzącej polski stylem życia, z ich wszystkimi wadami i zaletami.

Badanie miało charakter kliniczno-kontrolny, co oznacza, że pacjentki z rakiem piersi w liczbie 201 porównywano w odpowiednio (dla celów statystyki) dobranych parach z kobietami zdrowymi. Zbierano szczegółowy wywiad, a analizę prowadzono pod kątem diety, a konkretnie profilu spożywanych tłuszczów. Wyniki uzyskano następujace:

  • jeśli energia z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przekraczała 10% całkowitej wartości kalorycznej diety, ryzyko raka piersi było istotnie zmniejszone w porównaniu z kobietami o najniższym spożyciu (o 60%);
  • ze wzrostem ryzyka raka piersi wiązały się:
    • nadwaga/otyłość (wzrost dwukrotny)
    • niski stosunek kwasów omega-3 do omega-6 (wzrost dwukrotny)
    • rzadkie spożycie ryb (mniej niż raz na pół roku) – wzrost prawie trzyipółkrotny;
  • ryzyko raka piersi było też większe na obszarach wiejskich niż w miastach (o 80%).

W Polsce co roku na raka piersi zapada blisko 20 tys. kobiet i liczba ta systematycznie wzrasta. Ryzyko nowotworów można mocno obniżyć tzw. higienicznym stylem życia – bez używek, z regularną aktywnością fizyczną, dbając o prawidłową wagę i odpowiednią dietę. A w diecie warto zwrócić uwagę na minimalizację zawartości kwasów omega-6 i zwiększenie ilości kwasów omega-3.

Co do ryb to temat jest co najmniej – nomen omen – śliski. Nawet jeśli ryby w diecie zapobiegają chorobom, to raczej nie te w polskich sklepach, z uwagi na poważne zanieczyszczenia dioksynami, o których pisze Morski Instytut Rybacki.

Na podstawie
In Vivo. 2020 Jan-Feb;34(1):423-431. Total Dietary Fats, Fatty Acids, and Omega-3/Omega-6 Ratio as Risk Factors of Breast Cancer in the Polish Population – a Case-Control Study. Dydjow-Bendek D, Zagoźdźon P

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s