Dawno nie pisaliśmy nic o dalekowschodnim superowocu – mangostanie. Ostatnio zainteresowali się nim mikrobiolodzy z Uniwersytetu w Dżakarcie (Indonezja) i wskazują, że ekstrakty ze skórki mangostanu mają potencjał w… dentystyce. 

Nie jest tajemnicą, że owocnia mangostanu jest bogata w związki o licznych działaniach prozdrowotnych, takie jak ksantony, polifenole, taniny, saponiny, a wśród nich substancje działające przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Indonezyjscy naukowcy ocenili aktywność ekstraktu ze skórek mangostanu wobec dwóch patogenów wywołujących próchnicę: Streptococcus mutans oraz Porphyromonas gingivalis (tak na marginesie, ten drugi jest też podejrzewany o udział w rozwoju choroby Alzheimera).

Badanie wykorzystywało technikę posiewu bakterii na płytkach z wytwarzaniem biofilmów, a następnie dodawanie różnych substancji do środowiska hodowlanego i sprawdzanie reakcji kolonii bakteryjnych. Badany ekstrakt z mangostanu okazał się skutecznie blokować wytwarzanie biofilmów przez oba patogeny, przy czym w przypadku pierwszego z nich efekt pojawiał się już po 6 godzinach, a drugiego – po 24 godzinach. Autorzy podejrzewają, że za obserwowanym działaniem stoi jeden z ksantonów – alfa-mangostyna, która uszkadza peptydoglikany błony komórkowej bakterii, prowadząc do jej przeciekania i w konsekwencji śmierci komórki.

Do zwalczania biofilmów konieczne były stosunkowo duże stężenia ekstraktu i długi czas inkubacji – to dlatego, że kolonie te mają specyficzną strukturę, którą charakteryzuje znacznie większa oporność na środki przeciwbakteryjne niż komórki w zawiesinie. Skuteczność ekstraktu z mangostanu w zwalczaniu biofilmów zasługuje na uwagę, bo struktury te w warunkach klinicznych są prawdziwą zmorą, wyjątkowo trudną do zwalczania. Być może w poszukiwaniu nowych, skutecznych, a przy tym nietoksycznych antybiotyków któraś z form farmaceutycznych sięgnie po mangostan.

A wniosek praktyczny? Mangostanem warto przepłukać dokładnie usta przed połknięciem.

Na podstawie

Contemp Clin Dent, 10 (1), 123-128  Jan-Mar 2019. Indonesian Mangosteen Fruit (Garcinia mangostana L.) Peel Extract Inhibits Streptococcus mutans and Porphyromonas gingivalis in Biofilms In vitro. Armelia Sari Widyarman, Sammy H Lay, Izharie Putri Wendhita, Eugene E Tjakra, Felix Indrawan Murdono, Ciptadhi Tri Oka Binartha 

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s