Międzynarodowe Towarzystwo Żywienia w Sporcie (The International Society of Sports Nutrition), zrzeszające naukowców i praktyków i wyznaczające rekomendacje związane z żywieniem zawodowych sportowców wydało dokument opisujący aktualny status probiotyków w kontekście wyników sportowych.
Probiotyki wpływają na rozliczne aspekty zdrowia, nie dziwne więc, że bada się ich wpływ na organizmy sportowców. Największe zainteresowanie budzą związki probiotyków z układem immunologicznym oraz szczelnością bariery jelitowej – która z kolei przekłada się na działanie praktycznie każdego narządu czy tkanki.
Zgodnie z najnowszym dokumentem:
- skład flory jelitowej osób czynnie uprawiających sport jest wyraźnie odmienny od tego u osób z siedzącym trybem życia; prawdopodobnie wpływa na to sam wysiłek fizyczny, ale również skład diety (zwłaszcza ilość białka, które przesuwa równowagę w stronę szczepów z rodzaju Bacteroides);
- pewne szczepy bakterii mogą zwiększać wchłanianie kluczowych związków z przewodu pokarmowego, m.in. aminokwasów z rozkładu białek, ale też w inny sposób interferować z substancjami obecnymi w pożywieniu (np. je metabolizować w świetle przewodu pokarmowego, co może prowadzić do powstania nowych związków aktywnych biologicznie lub wprost przeciwnie – unieczynnienia takowych, albo, jak Veilonella, do generowania związków będących dodatkowym źródłem energii, co u zawodowych sportowców przekłada się na wyniki);
- duże obciążenie fizyczne i psychiczne (wysiłek, stres), zaburzenia snu, podróże w miejsca wymagające aklimatyzacji czy o odmiennych warunkach higienicznych mogą negatywnie wpływać na funkcję układu odpornościowego i zwiększać ryzyko zakażeń, zwłaszcza oddechowych; probiotyki mogą wpływać na to ryzyko ze względu na ścisły związek flory bakteryjnej jelit z układem immunologicznym, którego największe skupienie (ang. GALT) znajduje się wzdłuż ściany przewodu pokarmowego;
- ekstremalne wysiłki fizyczne, zwłaszcza w warunkach hipertermii, zwiększają przepuszczalność bariery jelitowej, co grozi przenikaniem toksyn bakteryjnych do krwi – a pewne szczepy probiotyków będą temu zjawisku przeciwdziałać, m.in. na drodze uszczelniania bariery jelitowej;
- pewne szczepy bakterii mogą przyspieszać powysiłkową regenerację mięśni;
- do ustalenia, jak konkretnie wygląda to w przypadku organizmu sportowca, pozostaje ocena wpływu probiotyków na skład ciała, układ hormonalny, stres psychiczny, neurotransmisję i nastrój – takie działania wykazano bowiem w badaniach klinicznych u ludzi, jednak jeszcze nie oceniano w szczególnych warunkach, jakie wiążą się z intensywnym uprawianiem sportu.
Póki co dostępne są pojedyncze badania kliniczne, które nie pozwalają wysnuwać uniwersalnych wniosków. Wydaje się, że znaczenie ma zarówno szczep bakterii, jak i jego dawka oraz długość przyjmowania. Do tych, których korzystny wpływ na organizm w związku z aktywnością fizyczną wykazano w badaniach naukowych, należą m.in.:
- Streptococcus termophilus
- Lactobacillus plantarum
- Bacillus coagulans
- Bifidobacterium breve
- Bifidobacterium bifidum
- Bacillus subtilis
- Lactobacillus rhamnosus
- Bifidobacterium lactis
- Bifidobacterium longum
- Bifidobacterium infantis
- B. animalis ssp. lactis
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus fermentum
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus paracasei
- Lactobacillus salivarius
- Lactobacillus helveticus
Na podstawie
J Int Soc Sports Nutr. 2019 Dec 21;16(1):62. International Society of Sports Nutrition Position Stand: Probiotics. Jäger R, Mohr AE, Carpenter KC, Kerksick CM, Purpura M, Moussa A, Townsend JR, Lamprecht M, West NP, Black K, Gleeson M, Pyne DB, Wells SD, Arent SM, Smith-Ryan AE, Kreider RB, Campbell BI, Bannock L, Scheiman J, Wissent CJ, Pane M, Kalman DS, Pugh JN, Ter Haar JA, Antonio J.