Im mniejsze spożycie magnezu, tym większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, co skłania do zalecania suplementacji tego pierwiastka osobom z grupy ryzyka oraz pacjentom z tą chorobą – przekonują chińscy naukowcy.

Do wniosków tych doszli po przeprowadzeniu metaanalizy 26 badań kohortowych oraz badań klinicznych z randomizacją, których wyniki opublikowano do maja 2019 r. Wyniki wskazują, że różnica między największym a najmniejszym spożyciem magnezu przekłada się na 22-proc. różnicę ryzyka zachorowania na cukrzycę typ 2, a każde 100 mg magnezu dziennie zmniejsza to ryzyko o 6 proc.

Osobną metaanalizę (grupy blisko 1200 osób) przeprowadzono w celu oceny skuteczności suplementacji magnezu. Ta wykazała, że suplementacja magnezu istotnie zmniejsza glikemię i insulinemię na czczo, poprawia wyniki doustnego testu tolerancji glukozy i wskaźnik HOMA (pozwalający oszacować stopień insulinooporności tkanek obwodowych), a na dodatek zmniejsza ciśnienie tętnicze (skurczowe i rozkurczowe) oraz poziom triglicerydów.

Wiedza ta powinna okazać się szczególnie ważna dla pracowników systemów ochrony zdrowia. W dobie narastania problemu, jakim globalnie staje się cukrzyca typu 2, prosta i tania interwencja nutraceutyczna może pomóc olbrzymiej liczbie chorych, a przy okazji zaoszczędzić pieniądze związane z leczeniem cukrzycy i jej powikłań – zwracają uwagę autorzy pracy. Podchodzą też wyjątkowo zdroworozsądkowo do suplementacji – albo uzupełniajmy magnez zmianą diety, albo suplementacją, byle byśmy to robili.

Na podstawie

Diabetes Metab Res Rev. 2019 Nov 22:e3243. Association of magnesium consumption with type 2 diabetes and glucose metabolism: A systematic review and pooled study with trial sequential analysis. Zhao B, Deng H, Li B, Chen L, Zou F, Hu L, Wei Y, Zhang W.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s