Im mniejsze spożycie magnezu, tym większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, co skłania do zalecania suplementacji tego pierwiastka osobom z grupy ryzyka oraz pacjentom z tą chorobą – przekonują chińscy naukowcy.

Do wniosków tych doszli po przeprowadzeniu metaanalizy 26 badań kohortowych oraz badań klinicznych z randomizacją, których wyniki opublikowano do maja 2019 r. Wyniki wskazują, że różnica między największym a najmniejszym spożyciem magnezu przekłada się na 22-proc. różnicę ryzyka zachorowania na cukrzycę typ 2, a każde 100 mg magnezu dziennie zmniejsza to ryzyko o 6 proc.

Osobną metaanalizę (grupy blisko 1200 osób) przeprowadzono w celu oceny skuteczności suplementacji magnezu. Ta wykazała, że suplementacja magnezu istotnie zmniejsza glikemię i insulinemię na czczo, poprawia wyniki doustnego testu tolerancji glukozy i wskaźnik HOMA (pozwalający oszacować stopień insulinooporności tkanek obwodowych), a na dodatek zmniejsza ciśnienie tętnicze (skurczowe i rozkurczowe) oraz poziom triglicerydów.

Wiedza ta powinna okazać się szczególnie ważna dla pracowników systemów ochrony zdrowia. W dobie narastania problemu, jakim globalnie staje się cukrzyca typu 2, prosta i tania interwencja nutraceutyczna może pomóc olbrzymiej liczbie chorych, a przy okazji zaoszczędzić pieniądze związane z leczeniem cukrzycy i jej powikłań – zwracają uwagę autorzy pracy. Podchodzą też wyjątkowo zdroworozsądkowo do suplementacji – albo uzupełniajmy magnez zmianą diety, albo suplementacją, byle byśmy to robili.

Na podstawie

Diabetes Metab Res Rev. 2019 Nov 22:e3243. Association of magnesium consumption with type 2 diabetes and glucose metabolism: A systematic review and pooled study with trial sequential analysis. Zhao B, Deng H, Li B, Chen L, Zou F, Hu L, Wei Y, Zhang W.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s